Redactie
Redactie Gesponsord 20 feb 2020

Dit zijn de ideale temperaturen voor de ruimtes in je huis

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: hoe warm je het thuis maakt, moet je natuurlijk lekker zelf weten. Maar er zijn wel richtlijnen, waarmee je een gezond leefklimaat hebt en niet te veel energie verbruikt.

De woonkamer

Waarschijnlijk is dit de kamer waar de meeste discussies ontstaan over de temperatuur. Dat komt omdat mannen en vrouwen het zelden eens zijn over hoe hoog de thermostaat moet.

Vrouwen produceren van zichzelf minder warmte en hebben het daardoor minder snel behaaglijk. De richtlijn voor de beste woonkamertemperatuur ligt tussen de 20 en 21 graden.

Heb je het een klein beetje koud, bedenk dan dat je er slanker van wordt. Kou houdt namelijk je stofwisseling op ga​ng en dat helpt bij het afvallen.

Zorg wel dat het niet té koud in huis is, want dan loop je het risico op vocht en schimmel. De Wereldgezondheidsorganisatie houdt een minimumtemperatuur van 18 graden aan. Maar dat geldt dan wel voor gezonde volwassenen. En er wordt daarbij uitgegaan dat je je kleedt volgens het seizoen.

Test je verbruik

Iedere graad dat je je verwarming hoger zet, zorg je voor meer CO2 uitstoot. Hoeveel een graad scheelt, kun je precies zien op het persoonlijke klimaatakkoord dat energiemaatschappij ENGIE samen met Milieu Centraal heeft ontwikkeld.

De badkamer

In deze ruimte is het geoorloofd de boel wat meer op te stoken. Een graadje of 23 is over het algemeen de temperatuur die voor de bad​kamer wordt aangeraden. Het is natuurlijk volkomen logisch dat dit de warmste ruimte van het huis is. Als je in je nakie onder de warme douche vandaan komt, is zelfs 23 graden nog koud!

Slaapkamer

Met een beetje geluk wordt deze ruimte vanzelf wel warm. Maar over het algemeen wordt aangeraden het hier koel te houden. Beetje frisse lucht erbij en een graadje of 15/16, daar slaap je het lekkerste bij. Zorg er sowieso voor dat het niet warmer wordt dan 20 graden. Althans, door de verwarming dan…

Persoonlijk klimaatakkoord

Op mijnklimaatakkoord.nl kun je naast je verbruik van de verwarming je gehele CO2-uitstoot uitrekenen en kun je heel makkelijk zien hoeveel je nog kunt besparen. Door bijvoorbeeld minder vlees te eten, minder kleding te kopen of minder lang te douchen valt er écht heel veel te winnen. Leuk is dat je ook ziet hoeveel je samen met alle andere deelnemers bespaart.

Knop ENGIE

 

In samenwerking met ENGIE

Reageer op artikel:
Dit zijn de ideale temperaturen voor de ruimtes in je huis
Sluiten