Alles wat je wilt weten over hydroponie: planten op water laten groeien

Een paar jaar geleden zagen we deze trend voor het eerst, maar toen wilde het nog niet echt doorbreken. Tot nu: ineens staat Pinterest en Instagram vól met planten op water. Deze plantentrend heet hydroponie, en we vertellen je er alles over.

Over het algemeen laten we onze kamerplanten altijd in potgrond groeien, terwijl kamerplanten op water misschien nog wel toffer zijn. Op die manier kan je de bijzondere groei van de wortels namelijk maar al te goed bijhouden – een proces dat normaal natuurlijk onder de grond gebeurt.

Hydroponie: planten op water laten groeien

Hydroponie is dus een techniek waarbij de kamerplant niet in de potgrond staat, maar in een vaas met water. De wortels halen al hun voeding uit het water. Je kunt dus nooit te veel of te weinig water geven, wat deze trend een fantastische trend maakt voor mensen die niet zulke groene vingers hebben.

Niet alle kamerplanten zijn geschikt om op deze manier te groeien. Dit zijn planten die wél een langere tijd op water gezet kunnen worden:

  • Anthurium
  • Philodendron (Monstera)
  • Begonia
  • Geranium
  • Graslelie
  • Lepelplant
Hydroponie bij een Anthurium op water
Hydroponie bij een Anthurium op water. Foto: anthuriuminfo.com

Zelf een kamerplant klaarmaken voor hydroponie

Wil jij zelf een van de bovenstaande kamerplanten in huis halen, en de plant op water zetten? Dat kan heel gemakkelijk. Je kunt namelijk zelf de aarde van de plant verwijderen, en de wortels verder laten groeien op water.

Dit kan je het beste doen in een grote emmer met lauw water. Dompel de wortels van de plant hier een paar keer in, en verwijder alle grond goed. Hoe schoner de wortels van de plant zijn, hoe langer het water van de plant ook schoon blijft. Zorg ervoor dat je de wortels tijdens het schoonmaken zo min mogelijk beschadigd.

Zijn de wortels helemaal schoon? Pak dan een doorzichtige vaas, en vul deze met bronwater. Kraanwater kan ook, maar om de plant dan voldoende voedingsstoffen te geven kan je het beste een drupje plantenvoeding toevoegen. Plaats de plant in de vaas en zorg ervoor dat de bladeren van de plant het water niet raken.

Het water van de plant kan je om de 3 to 4 weken verversen. Vul het water tussendoor bij als het waterniveau zakt.

Meer lezen over de mooiste kamerplanten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Alles wat je wilt weten over hydroponie: planten op water laten groeien
Sluiten