admin
admin Lifestyle 3 sep 2020

Wat is (financieel) verstandiger, een huis huren of een huis kopen?

Is het verstandiger om te huren of kopen? Wat zijn de nadelen en voordelen van beide opties? En wat kun je financieel gezien beter doen? Het zijn vragen die veel starters zichzelf stellen. Er is ook geen eenduidig antwoord op, want voor iedereen persoonlijke situatie is het weer anders.

Daarom zetten we alle voordelen en nadelen van het huren én kopen van een huis op een rij, en zochten we uit of het kopen van een huis financieel gezien echt voordeliger is.

Huis huren of kopen?

Kun je beter een huis huren of kopen? Als starter met een gemiddeld inkomen is het allebei lastig. De huizenprijzen, vooral in de steden, rijzen de pan uit. Als je een huis wil kopen, heb je dus eigenlijk een hoop spaargeld nodig. Had iemand dit jouw jongere zelf kunnen vertellen?

Huren is net zo lastig. Allereerst moet je voor een sociale huurwoning heel lang ingeschreven staan om ook maar in aanmerking te komen. Bovendien verdien je vaak ook nog eens te veel. Dan blijft alleen de vrije sector over, maar we weten allemaal dat die huurprijzen óók heel hoog kunnen zijn.

Lees ook: 5 vragen die je jezelf moet stellen voordat je je eerste huis koopt

Huis huren

Om je te helpen de beste keuze te maken, zetten we de voordelen en nadelen van een huis huren op een rij.

De voordelen van huren

 • Bij een huurcontract ben je veel vrijer. Wil je verhuizen (naar een andere stad) of een langere reis maken? Een huurcontract kan je vaak gemakkelijk opzeggen. Als je een koophuis hebt, duurt het verkoopproces maanden en gaat het je veel geld kosten.
 • Lekt het dak? Is er iets mis met de wc? De verhuurder betaalt onderhoud en reparaties aan het huis, bij een eigen huis zijn die voor eigen rekening.

De nadelen

 • Met een huurhuis bouw je geen vermogen op.
 • Verdien je te veel voor een sociale huurwoning? Dan moet je gaan huren in de vrije sector en die huizen kunnen prijzig zijn.
 • Je huur kan elk jaar verhoogd worden. Als je huur elk jaar bijvoorbeeld met 4,5 procent stijgt, kan dat flink oplopen.
 • Wil je de woning meer naar jouw smaak inrichten en verbouw je bijvoorbeeld de badkamer? Soms mag dat niet eens, en anders zie je er niets van terug als je weggaat. Bij een koophuis betekent opknappen dat je investeert in de waarde van het huis.

Ook lezen: Wonen in een huurhuis – 6 manieren om jouw huurhuis helemaal jouw thuis te maken

Huis kopen

Ook aan een huis kopen zitten voordelen én nadelen.

De voordelen

 • Je kiest zelf welke hypotheekvorm het beste bij jou past, waardoor je invloed hebt op je maandlasten (betaal je liever nu meer dan later, of andersom?).
 • Als je je hypotheek hebt afgelost, is het helemaal jouw huis en heb je geld over voor andere dromen en leuke dingen.
 • Elke verbetering die je maakt, zorgt ervoor dat je huis meer waard wordt. Dit betekent dat als je de woning verkoopt, de kans op overwaarde groot is.
 • De hypotheekrente is nu heel laag en is meestal aftrekbaar van de belasting.
  Als starter kan je in aanmerking komen voor koopregelingen en/of subsidies.

De nadelen

 • Reparaties en onderhoud aan het huis betaal je zelf. Een flinke financiële buffer is dan ook nodig.
 • Kopen is niet zonder risico. Een huis kan minder waard worden in de periode dat jij er woont, waardoor je met een restschuld komt te zitten.
 • Door de bijkomende kosten (zoals notariskosten, overdrachtsbelasting en de bouwtechnische kosten) lopen op tot duizenden euro’s als je een huis wil kopen, die moet je dus wel op je spaarrekening hebben staan.

Lees ook: Hoeveel geld heb je nodig om een huis te kopen?

Wat kan je financieel gezien het best doen?

Huren is weggegooid geld, wordt vaak gezegd. En daarom worden mensen vaak aangemoedigd om te gaan kopen. Experts zijn het inderdaad eens: kopen is financieel voordeliger dan huren. Kopen levert per euro vaak meer vierkante meters op, zoals we aan een berekening van Business Insider kunnen zien.

Ze becijferden dat als je voor 1.000 euro per maand huurt op de vrije markt, je in principe een annuïteitenhypotheek van 300.000 euro kan krijgen. Ter vergelijking: in Amsterdam krijg je een huis voor 43 vierkante meter bij een huurprijs van 1.000 euro. Koop je een huis van 300.000 euro, dan heb je gemiddeld 54 vierkante meter.

In Leiden is het verschil nog groter. Voor 1.000 euro per maand kun je een huis van 56 vierkante meter krijgen. Voor een hypotheek van 300.000 euro krijg je gemiddeld 91 vierkante meter. Bekijk de hele tabel met nog zeven andere steden op Business Insider.

Dankzij de lage hypotheekrente zijn je maandelijkse woonlasten momenteel niet zo hoog, vertelt Peter Boelhouwer, hoogleraar Housing systems aan de TU Delft, aan de NOS. Als je dit weet, zou je denken: kopen maar. Maar zo makkelijk is het natuurlijk niet.

Waar je ook nog rekening mee moet houden

Ironisch genoeg kun je financieel gezien beter kopen, maar om te kunnen kopen heb je weer een hoop geld nodig. Een zak spaargeld die niet iedereen zomaar heeft liggen. Voordat je gaat kopen, is het belangrijk om jezelf af te vragen voor hoe lang je in het huis wil blijven wonen. Door alle bijkomende kosten wordt een huis kopen financieel gezien pas voordelig als je er minstens vijf jaar in blijft wonen.

Ben je dus van plan om binnen vijf jaar groter te gaan wonen (door bijvoorbeeld de komst van kinderen), dan is het niet slim om nu een klein appartement te kopen.

Bedenk ook heel goed bij je beslissing voor huren of kopen of het verstandig is om te kopen als je maar net de hypotheek kan betalen. Met een koophuis krijg je dus zelf te maken met (on)voorziene kosten door het onderhoud en reparaties die je zelf moet bekostigen.

Lees ook: Hoeveel invloed heeft je studieschuld eigenlijk op je hypotheek?

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor. Dit artikel verscheen ook eerder op Manners.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wat is (financieel) verstandiger, een huis huren of een huis kopen?
Sluiten