Merve Ozturk
Merve Ozturk Lifestyle 31 dec 2020

Even wat anders dan je eigen huis: ga voor een huizenruil zoals in The Holiday

Ben jij toe aan een andere omgeving en wil je graag even weg? Dat kan. En dan wel door een huizenruil te doen. Deze manier is namelijk budgetvriendelijk en ook nog eens Coronaproof. Daarnaast kun je vakantie vieren als een échte local – waar je ook maar heengaat.

Een huizenruil wordt steeds populairder. Het zorgt voor een soort samenhorigheid. Je bent namelijk zelf op vakantie, maar hebt tegelijkertijd ook een ‘oppas’ voor je eigen huis. Een echte win-win situatie dus.

Alles wat je wilt weten over een huizenruil

De naam zegt het al, maar nog even voor de duidelijkheid: een huizenruil betekent letterlijk dat jij je eigen huis voor een tijdje ruilt met dat van een ander. Deze manier van een staycation wordt steeds populairder, en dat komt vast niet alleen door de film The Holiday.

Om te beginnen is het een budgetvriendelijke manier van nieuwe plekken leren kennen. Je leert een plek namelijk kennen als een échte local omdat je informatie aan elkaar uitwisselt over de omgeving, wat er te doen is in de buurt, welk restaurant je kunt aanbevelen en het is ook nog eens een duurzame manier van vakantie houden.

Zo kan je jouw leuke appartement in een grote stad ruilen met bewoners van een prachtig huis op het platteland. Met goede tips over de omgeving creëer je dan een onvergetelijke vakantie in een warme huiselijke sfeer.

Dingen waar je op moet letten

Vergeet niet dat mensen die je amper kent tijdelijk in je huis komen wonen. Belangrijk is dus om goede afspraken te maken. Heeft je kind een trampoline in de tuin staan maar wil je niet dat die gebruikt wordt? Geef dit dan duidelijk aan.

Daarnaast wordt naast een huis, soms ook een auto of fiets geruild. Ook kunnen bewoners elkaar vragen om planten te verzorgen. Dit zijn allemaal afspraken die je van te voren met elkaar hoort te bespreken. Let er ten slotte ook goed op dat je geen dierbare en waardevolle spullen achterlaat.

Zó werkt het

Als een huizenruil je wel leuk lijkt, begin je met het aanmelden van jouw huis op een huizenruilsite. Je zet er foto’s van je huis en voegt een beschrijving toe. Ook kun je de gewenste vakantiebestemming(en), de gewenste ruilperiode en andere wensen toevoegen.

Als er andere bewoners geïnteresseerd zijn in jouw huis, wordt er contact gelegd en worden er afspraken gemaakt over de verzorging van beide huizen. Voor de meeste websites dien je een vast bedrag per jaar te betalen. Zo kun je een profiel aanmaken en onbeperkt contacten kan leggen met andere huizenruilers.

Interesse? Op deze websites kan je terecht voor een huizenruil

  • Op eigenhuisruil.nl kun je jouw eigen woning beschikbaar stellen voor een huizenruil. Een groot voordeel van deze website is dat je geheel gratis lid kunt worden.
  • Heb je een tweede woning of vakantiehuis? Dan kun je deze beschikbaar stellen op tweedewoningruil.be.
  • Homeexchange.com biedt ruim 450.000 huizen en voor €130 per jaar kun je zo vaak ruilen als je maar wilt.
  • De kosten op nationalehuizenruil.nl bedragen €25 voor het eerste jaar en €55 voor de vervolg jaren.
  • Op huizenruil.com vind je meer dan 65.000 woningen in 150 landen. Bovendien is je lidmaatschap gratis in het tweede jaar als je in het eerste jaar geen ruil hebt gehad.

Andere toffe locaties voor een staycation

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Even wat anders dan je eigen huis: ga voor een huizenruil zoals in The Holiday
Sluiten