Renée Leeuw
Renée Leeuw Architectuur 11 september 2015

Huizen bouwen met zeezout? Deze Nederlandse architect (24) doet het

De Nederlandse architect Eric Geboers studeerde aan de TU Delft. Voor zijn afstudeerproject bedacht hij hoe de stad van de toekomst er in 2035 uit zou zien en daarbij werd hij geïnspireerd door het Sahara Forest Project. Hierbij wordt zeewater gesplitst in water en zout. Het zout wordt vervolgens verkocht en het water wordt gebruikt voor irrigatie. Eric vond het maar zonde om het zout zomaar te verkopen en onderzocht of het misschien ook als bouwsteen gebruikt kan worden.

Na heel wat bakken – gewoon thuis, in zijn oven – vond hij het juiste recept waarbij zout als stevige staafjes de oven uit kwam. Wat bleek? De zoutstaafjes zijn niet bestand tegen trekkrachten, maar wel tegen drukkrachten, net als beton. Dat maakt het ideaal als bouwsteen voor boogvormige gebouwen!

Hij maakte een schaalmodel van de stad van de toekomst en gebruikte een coating (gewoon van de bouwmarkt) om de zouten huizen te beschermen tegen water. Hoewel zijn model vooral bedoeld is voor in de woestijn wilde hij het wel waterproof maken om zo te voorkomen dan het zout wegspoelt.

Het schaalmodel heeft al verschillende prijzen gewonnen en nu wil Eric meedoen aan de Innovatie-estafette 2016. Daarvoor werkt hij aan aan groter model. Te gek om te bedenken dat er misschien in de toekomst wel hele gebouwen gemaakt kunnen worden van zeezout!

Bovenstaande ‘Smog free’ toren is ook een innovatief ontwerp van een Nederlandse architect. Lees hier wat er zo bijzonder is aan deze toren

www.ad.nl

Reageer op artikel:
Huizen bouwen met zeezout? Deze Nederlandse architect (24) doet het
Sluiten