Emma Bering
Emma Bering Wooninspiratie 13 mei 2019

Huishouden organiseren: met deze tips word jij een pro

Je hebt een druk leven, elke dag naar het werk, kinderen naar school brengen en ophalen en dan moet je ook nog het huishouden organiseren. Hoe doe je dat allemaal? Eén ding weten we zeker: je kop in het zand steken en doen alsof de troep er niet is, werkt niet. Je moet er op een gegeven moment echt aan toegeven en opruimen. Maar dit hoeft niet lastig te zijn, want door je huishouden te organiseren maak je het een stuk makkelijker voor jezelf.

Je huishouden organiseren klinkt weer als een extra taak, maar eigenlijk help je jezelf hier alleen maar mee. Het organiseren van je huishouden is stap 1, het dan ook daadwerkelijk doen is stap 2.

Huishouden organiseren: met deze tips word jij een pro

Het kan zijn dat je elke week braaf je huis opruimt en schoonmaakt, en dat is helemaal top, maar er zijn ook mensen die sporadisch schoonmaken. Daardoor weet je op een gegeven moment niet meer hoe lang het geleden is dat je de planten water hebt gegeven of het fornuis hebt schoongemaakt. Tijd om je huishouden te organiseren.

Denk aan de ochtend

Je weet hoe het gaat: in de avond ben je slaperig en moe als je naar bed gaat. Die vaat komt later wel, en ook de theekopjes ruim je morgen wel op. Maar niets is vervelender dan als je in de ochtend beneden komt en de woonkamer één groot zooitje is.

Dus stop als je naar bed gaat de vaat in de vaatwasser (zet deze ook aan, anders heeft het niet veel zin) of doe even de afwas. Je bent met zo’n 5 tot 10 minuten klaar en het scheelt in de ochtend veel gedoe. Haal even een lapje over het aanrecht, zet de gebruikte spullen weer terug in de kast en ruim de tafel af. Ook afval zoals bonnetjes of verpakkingen kunnen meteen de prullenbak in. En zet als laatste de schoenen in de gang. Dat oogt meteen opgeruimd.

Dit alles hoeft niet langer dan 15 minuten te duren, misschien ben je zelfs nog sneller.

> Dit vind je misschien ook interessant: Tijd om de gang en de hal op te ruimen! Zo pak je dat aan (in 15 minuten)

Denk aan de avond

Tja, het werkt twee kanten op. Als je in de ochtend je bord en bestek meteen afwast of in de vaatwasser zet, is de troep al opgeruimd al je ‘s avonds thuis komt. Maar ook je bed opmaken, kleren van gisteren in de wasmand doen en de vieze handdoeken opruimen na het douchen zijn dingen die je kan doen om het wat netter te maken.

Ondanks dat het kleine dingen zijn, heeft het op de lange termijn een groot effect. Als je dit elke dag blijft doen, hoef je aan het einde van de week alleen nog maar schoon te maken en is het opruimen voor het grootste deel al gedaan.

huishouden organiseren

Maak een schoonmaaklijst

Je huishouden organiseren is makkelijker dan je denkt. Maak bijvoorbeeld een paar lijstjes: taken per dag, taken per week, taken per maand en wellicht ook taken per kwartaal. Elke dag kan je dagelijkse spullen opruimen en schoonmaken. Elke week doe je de grote schoonmaak van het huis, maar ook glas en karton weggooien. Elke maand kan je de oven reinigen (als je die veel gebruikt), de vuilnisbakken reinigen met een sopje en de afzuigkap schoonmaken. Per kwartaal kan bijvoorbeeld zijn: kledingkast opruimen, matras omdraaien en ramen lappen.

Natuurlijk zijn er nog allemaal andere taken die je kan doen, maar gelukkig hoef je die niet zelf te bedenken. Online zijn er namelijk meerdere lijsten te vinden waar je je aan kan houden.

Opruimen, waar begin je? Dit zijn 12 items die je nú meteen kunt weggooien

Doop één dag om tot schoonmaakdag

Dit kan op elke dag van de week, maar het zal in de meeste gevallen in het weekend zijn. Bijvoorbeeld op zondagochtend. Begin de dag goed door even op te ruimen. Daarna kan je stofzuigen, dweilen en de wc’s schoonmaken. Als je dan nog tijd en zin hebt heeft de douche vaak ook een lapje nodig. Het duurt misschien een paar uur, maar als je in de ochtend begint, heb je de rest van de dag nog om te chillen.

Mocht één dag niet lukken, dan kan je het ook altijd verdelen over twee dagen. Bijvoorbeeld op zondag stofzuigen en dweilen en op woensdag de wc’s.

Verdeel de taken

Het grote voordeel van samen wonen is dat je de taken kunt verdelen over meerdere personen, wel zo eerlijk. Terwijl jij aan het stofzuigen bent, kan je partner de badkamer schoonmaken. Wie de krachten bundelt is sneller klaar.

Blijf het bijhouden

Je hebt alle taken van het huishouden in een lijst staan, het huis is schoon en opgeruimd. Hoe fijn dat ook is, het betekent niet dat je nooit meer wat hoeft te doen aan het huishouden. Sterker nog, dit is het moment om het bij te houden. Zorg ervoor dat je het niet laat verslonzen, maar houd het bij.

Meer tips voor het schoonmaken en opruimen in huis?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Huishouden organiseren: met deze tips word jij een pro
Sluiten