Sterre Radstaak
Sterre Radstaak Wooninspiratie 8 nov 2018

Huishoudelijke klusjeslijst maken? Met deze tips word je een pro

We houden allemaal van een schoon en opgeruimd huis. Maar soms is het moeilijk om dit toe te passen in je drukke leven. Overdag ben je aan het werk en ‘s avonds heb je eigenlijk helemaal geen puf meer om op te ruimen. Een klusjeslijst? Nee dat is niks voor jou. Tot vandaag dan. Met deze tips maak jij de perfecte klusjeslijst waar zelfs jíj je aan kunt houden.

Het lijkt misschien allemaal heel simpel. Je maakt een lijst met taken en hangt ‘m op de koelkast. Binnen no-time is je huis helemaal clean. In realiteit weten we dat dit helaas te mooi is om waar te zijn. Maar hoe maak je nou eigenlijk een huishoudelijke klusjeslijst die realistisch is en waar iedereen zich aan houdt? Met deze tips wordt jij een pro in het maken van zo’n schema!

Goed begin is het halve werk

Ja we weten het. Dit klinkt weer zo heerlijk cliché. En toch is het zo. Door van te voren op een rijtje te zetten wat nou precies alle taken in je huis zijn creëer je structuur voor jezelf. Dit hoeft nog helemaal niet in goede of logische volgorde te staan. Dat komt nu.

Als je alle taken op een rijtje hebt gezet, kun je het gaan onder verdelen. Denk hierbij aan taken per dag, per week, per maand en per half jaar.

Taken zoals bijvoorbeeld de afwas of de vaatwasser in-/uitruimen vallen onder het kopje dagelijkse taken. Stofzuigen valt onder de wekelijkse taken en de afvoer ontstoppen valt weer onder het kopje maandelijkse taken.

Dit is natuurlijk voor iedereen verschillend. Pas het rooster aan naar je eigen huishouden en bepaal zelf welke taken onder welk kopje vallen. Misschien zijn er bepaalde factoren in je huishouden waardoor jij vaker moet schoonmaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan rokers of kinderen.

9 handige tips voor het schoonmaken van je huis met azijn

Een realistische klusjeslijst

Oké, nu je de taken hebt verdeeld onder de verschillende tijdscategorieën is de basis van je klusjeslijst er. Tijd voor stap twee! Dit is misschien nog wel de moeilijkste stap. We gaan het schema realistisch maken.

Voor een realistische klusjeslijst is het belangrijk dat je flexibel blijft denken. Op welke dagen werk je en op welke dagen ben je thuis? Is er iets wat je op een bepaalde dag schoon wilt maken?

De dagen dat je aan het werk bent moet je jezelf niet helemaal gaan vol plannen. Doe eerder iets kleins. Bijvoorbeeld voor je gaat slapen doe je snel nog even de afwas. Ga jezelf niet belasten met na je werk de gordijnen wassen, de kamer stofzuigen en de gootsteen ontstoppen.

Maak je schema zo dat je niet zeven dagen in de week elke dag aan het boenen bent. Gun jezelf ook een of twee rust dagen in de week. En kom je een keertje niet toe aan het zemen van je ramen? Dan doe je het ergens anders die week. Maar ga jezelf niet afstraffen omdat je je schema niet strak hebt aangehouden. Die dingen gebeuren nou eenmaal. En de kans is groot dat niemand het door heeft.

En last but not least. Print je klusjeslijst uit en plak ‘m op een plek in je huis waar je vaak langsloopt. Bijvoorbeeld je koelkast. Zo loop je er elke dag langs en heb je een geheugensteuntje voor je klusjeslijst. Want of je het nou leuk vind of niet. Klusjes horen erbij.

Voorbeeld schema’s

Vind je het moeilijk om een eigen schema te maken? Geen probleem. Het internet staat vol met voorbeelden of zelfs schema’s die je kunt downloaden. Google er eens op los.

Nieuwsgierig naar zo’n voorbeeld schema? Neem hier eens een kijkje.

Nog meer lezen over schoonmaakklusjes:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

leukegeit

Reageer op artikel:
Huishoudelijke klusjeslijst maken? Met deze tips word je een pro
Sluiten