Huishoudelijke uitgaven: wat zijn dat eigenlijk? Met bespaartips!

Zodra je in een huis gaat wonen, zul je merken dat daar een hoop verantwoordelijkheden en kosten bij komen kijken. Of je het huis nu deelt of je er alleen in woont. Zo regel jij je huishoudelijke kosten.

Bij het hebben van een huishouden, een huis dus, komen nu eenmaal een aantal verantwoordelijkheden bij kijken en dat kan soms afschrikken. Maar dat is nergens voor nodig. Als je je zaken goed op een rijtje zet, is het makkelijk én leuk om je huishoudelijke uitgaven goed te regelen.

Wat zijn huishoudelijke uitgaven?

Huur, elektriciteit, water, gas, verzekering: het zijn kosten waar een contract of vaste afspraken aan verboden zitten. Het kan best wat puzzelen zijn om al je uitgaven te regelen en goed te organiseren. Want dit zijn niet álle kosten. Wat dacht je van je huishoudelijke uitgaven?

Huishoudelijke uitgaven zijn de variabele kosten die niet verbonden zijn aan vaste afspraken of een contract. Maar toch kan je niet zonder ze. Dit zijn voorbeelden van huishoudelijke uitgaven:

  • Eten en drinken
  • Was- en schoonmaakmiddelen
  • Persoonlijke verzorging
  • Huisdieren
  • Cadeaus
  • Uitgaan

Maar huishoudelijke uitgaven zijn ook kleine dingen als: een lampje dat kapot gaat of wc-papier. Kortom het zijn kosten waarop je kan besparen, maar liever niet al te veel van inlevert, ze zorgen immers voor comfort.

Maak lijstjes

Een duidelijk overzicht maken van wat je maandelijks binnenkrijgt en de vaste lasten waaraan je verbonden zit, is dé key. Daarna hou je een maandelijks bedrag over om van te leven en daaronder vallen je huishoudelijke kosten.

Dit vind je vast ook interessant: 9 handige tips voor het schoonmaken van je huis met azijn

Maak dan voor jezelf een schattig hoeveel je denkt uit te geven aan eten, drinken, schoonmaakmiddelen etc. Wees realistisch en niet te streng, maar overdrijf het ook niet. Misschien kom je er wel achter dat je het fijn om wekelijks boodschappen te doen in plaats van elke dag naar de supermarkt te gaan.

In bulk boodschappen doen kan een hoop tijd en geld besparen. Voor grotere verpakkingen betaal je tenslotte een stuk minder dan kleinere verpakkingen. Op die manier heb je altijd voldoende eten in huis.

Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting

Wil je liever professionele hulp of merk je dat je het lastig vindt maandelijks van al je inkomen rond te komen? We mogen ons in Nederland gelukkig prijzen dat dit soort zaken goed geregeld zijn.

Er bestaat namelijk een speciaal instituut dat voorlichting geeft over budgetteren: het Nationaal Instituut voor Bugdetvoorlichting (Nibud). Ze geven zelfs een persoonlijk budgetadvies.

Meer lezen over het huishouden?

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Huishoudelijke uitgaven: wat zijn dat eigenlijk? Met bespaartips!
Sluiten