Merve Ozturk
Merve Ozturk Lifestyle 27 dec 2020

Deze huishoudelijke doelen wil je op je doelenlijstje voor 2021 hebben staan

Over een week zitten we alweer in het nieuwe jaar. En dan heb je ineens weer twaalf lege maanden voor je die je kunt invullen. Veel mensen stellen nieuwe doelen vast – betreft hun financiën, gezondheid of levensstijl. Vandaag delen we negen huishoudelijke doelen voor 2021 die je sowieso op je doelenlijstje wilt zetten.

Van concrete plannen over je schoonmaakplanning tot aan nieuwe upgrades aan je interieur om een geheel nieuwe sfeer te creëren.

9 huishoudelijke doelen voor 2021

1. Lang uitgestelde verbouwing verwezenlijken

We zaten in 2020 allemaal onverwacht veel vaker thuis. In deze tijd heb je misschien wel wat gebreken aan je huis ontdekt of stel je al langere tijd een nodige verbouwing uit. Het nieuwe jaar is daar een perfect moment voor. Op deze manier start je het jaar met een schone lei en gaat er een grote last van je schouders af.

Ook interessant: Met dit stappenplan overleef je gegarandeerd de verbouwing van jouw huis

2. (Voorraad)kasten indelen en netjes houden

Een andere doel die héél veel mensen ieder jaar opnieuw opstellen is het goed ordenen van alle kasten in huis. Bedenk voor je kledingkast wat de ideale indeling voor jou is.

Wat trek je vaak aan? En waar in de kast kom je moeilijk bij? Een goede indeling is het halve werk, want zo hoef je niet alles overhoop te halen als je op zoek bent naar een bepaald item.

Ook de voorraadkast dien je wat vaker aandacht te geven. Deze ziet er vaak rommelig uit omdat er allerlei verschillende producten in staan. Toch is het op te lossen door wederom te zorgen voor een goede indeling.

Zo ga je te werk: haal eerst alles uit de kast en controleer op houdbaarheidsdatum. Categoriseer alle producten (gebruik eventueel opbergdozen en manden) en label deze zodat je precies weet wat erin zit. Daarnaast is het handig om alles fifo (first in, first out) in te richten om voedselverspilling te voorkomen.

Het is niet zo’n enorme klus als dat het lijkt: Dag 14 van de Clean Up Challenge: de voorraadkast opruimen in 5 stappen

3. Dode planten aanpakken en beter verzorgen

Houd je van planten maar leven ze vaak niet zo lang zodra ze bij jou in huis intrekken? Dan is het belangrijk om een goede plan van aanpak te maken. Kijk eerst of je plant te redden valt. Vaak zijn bruine vlekken op je Monstera en groeiende paddestoelen nog wel te redden.

Vervolgens dien je je goed in te lezen over de plant die je hebt. Hoeveel water moet je ze geven en hebben ze direct of indirect zonlicht nodig? Kunnen ze ook overleven in de schaduw? Zodra je antwoord hebt op al deze vragen kun je een perfecte plek voor ze uitkiezen en ze dit keer in leven (proberen te) houden.

Tip: vergeet je vaak water te geven? Zet dan een herinnering op je telefoon zodat je nooit meer een gietbeurt vergeet.

Lees ook: Lijkt je plant dood? Deze dingen kan je nog doen om ‘m te redden

4. Probeer te minimaliseren

Als jouw huis vol staat met (onnodig) veel spullen die je vrijwel nooit gebruikt is het misschien wel een goed idee om te minimaliseren. Ruim je kasten en alle lades op en kijk wat je gebruikt en wat niet. Vergeet niet dat je niet alles hoeft te bewaren wat een leuke herinnering heeft.

Nog een tip: op 1 januari 2021 staat de documentaire The Minimalists: Less Is Now op Netflix. Hierin vertellen goede vrienden Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus hoe ons leven beter kan zijn met minder.

Vind je het moeilijk om keuzes te maken? Dit artikel zal je helpen: Twijfelaar? Stel jezelf deze 3 vragen om zeker te weten of je iets weg kunt doen

5. Vaker een grondige schoonmaakdag inplannen (en ook echt doen)

Of je je huis wekelijks schoonmaakt of niet, een grondige schoonmaak waarbij je elk hoekje van het huis schoonmaakt is toch echt nodig. Stofzuigen en dweilen doe je wat vaker. Maar om de hoeveel tijd maak je alle stopcontacten in huis schoon? Of het doucheputje, wasmachine en je vaatwasser? Juist ja. Die kunnen wat vaker een schoonmaakbeurt krijgen.

6. Alles altijd direct op de juiste plaats zetten

Een ander doel wat jou enorm zal helpen is het plaatsen van al je spullen op de juiste plek. Dus niet meer je jas op de trap gooien maar gewoon ophangen aan de kapstok.

Heb je je make-up gedaan in een andere kamer? Berg je stash dan wel direct weer op zodat het niet eeuwig daar blijft liggen. Door je hieraan te houden zul je merken dat je huis er minder rommelig uitziet.

> 6 handige tips die je kunt gebruiken als jouw huis áltijd rommelig is

7. Duurzame alternatieven in huis nemen

Duurzaamheid wordt steeds belangrijk, en ook jij kan er een bijdrage aan leveren. Dit doe je door bijvoorbeeld te shoppen bij duurzame (interieur)merken. Daarnaast kun je uiteraard alternatieven van papier en plastic gebruiken. Zoals bijvoorbeeld deze alternatieven voor keukenpapier.

8. Meer energie besparen

Ook energie besparen is een goede doel om op te stellen. Zowel voor het milieu, als voor je bankrekening. Om energie te besparen hoef je niet ineens zonnepanelen te laten plaatsen.

Wist je bijvoorbeeld dat je ruim €80 bespaart als je de thermostaat één graden lager zet dan je gewend bent? Met een dikke trui en een warme plaid warm je zo weer op. Ook kun je ruim €100 besparen op je stroomkosten als je spaar- of ledlampen in huis neemt in plaats van gloeilampen.

> 5 stiekeme energiesluipers in jouw huis: zo reduceer je de kosten

9. Je interieur vaker trakteren op een upgrade

Het is geen geheim meer dat we op de Roomed-redactie gek zijn op (nieuwe) woontrends. Spot jij nou een leuke woontrend en wil je die graag toepassen in jouw interieur? Just do it! Met maar een paar aanpassingen creëer je een hele nieuwe sfeer in huis wat jou ook enorm goed zal doen.

Laat je niet afschrikken. Een nieuw likje verf of nieuwe tegels zetten lijkt misschien heel veel werk, maar dat valt reuze mee. Bovendien mag het resultaat er zeker zijn. Spreek met jezelf af om eens in de paar maanden je interieur aan te passen – dat kan al door alleen al je spullen in huis te verplaatsen.

De leukste woontrends van dit moment

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deze huishoudelijke doelen wil je op je doelenlijstje voor 2021 hebben staan
Sluiten