Emma Bering
Emma Bering Wooninspiratie 5 sep 2018

Huis verbouwen? 3 tips van een ervaringsdeskundige

Als je je huis gaat verbouwen zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Als je voor de eerste keer gaat verbouwen zijn er een aantal dingen die je van tevoren niet weet. Bijvoorbeeld hoe je om moet gaan met meningen van anderen… No problem, ik help je uit de brand!

Verbouwen is soms gewoon best eng. Als je geen geboren klusser bent, is het nog al een groot ding. En dan de meningen van iedereen. Hoe ga je daar dan mee om?

Be the boss

Het is misschien een beetje eng, maar het is tenslotte jouw huis en niet die van vrienden, familie of werklui. Er zijn genoeg mensen die denken dat ze het beter weten of je aan het twijfelen brengen, ook de mensen van wie je het niet verwacht. Probeer het in ieder geval niet te persoonlijk op te vatten, want uiteindelijk willen ze je alleen maar helpen.

Als jij iets op manier A gedaan wilt hebben en iemand zegt dat je beter manier B kan doen, moet je dat zien als advies. Ik zou wel dit advies even checken of het ook echt klopt, maar in principe hoef je er niets mee te doen. Mensen geven graag ongevraagd advies, helaas. Maar onthoud: jouw huis, jouw wensen.

DIY: een simpele plantenbak voor op het dakterras

Laat je niet (te veel) beïnvloeden

Dit gaat eigenlijk door op het eerste punt, maar ik zal even een voorbeeld geven. Mijn vriend gingen op zoek naar een lamelparket naar onze smaak. Na een aantal winkels te hebben bezocht, belandden we in Amsterdam bij een outlet. De meneer die ons hielp kwam met een restpartij die precies de juiste vierkante meters was. Het was echter niet de kleur die we wilden. Wij wilden naturel eiken, een warme kleur. Hij kwam aan met een donkerbruine plank die ook nog eens koud van kleurtoon was. Hij overtuigde ons dat dit perfect zou passen bij onze keukenkastjes, die ook van naturel eiken zijn.

Aangezien we een beetje ten einde raad waren, reserveerden we de restpartij op onze naam en konden we er nog het weekend over nadenken. Eigenlijk was ik er helemaal niet blij mee, ik wilde namelijk geen donkere vloer, maar ik kreeg het idee dat er geen andere keus was. Het was pas toen mijn moeder zei “Dit is maar één man die dit in jullie hoofden heeft gestopt. Wie zegt dat het niet bij elkaar past?”, dat we besloten de restpartij te annuleren en toch voor een vloer te kiezen die we wél mooi vonden.

Dat is uiteindelijk de beste keus geweest. De vloer licht er nu en het past prima bij de keuken! Dus ondanks dat jij misschien ergens geen verstand van hebt, betekent dat niet dat je dan maar moet luisteren naar iemand die dat wel heeft. Nogmaals: jouw huis.

Waarom je niet teveel spullen op de vloer wilt zetten (volgens een interieurarchitect)

Soms is het echt zo simpel als het eruit ziet

Als je gaat verbouwen kan je alles uit handen geven, óf je gaat zelf klussen. Als je het laatste besluit te doen zijn er waarschijnlijk dingen waar je geen vertand van hebt. Gelukkig is het soms echt zo simpel als het eruit ziet. Bijvoorbeeld slopen. Slopen kan iedereen wel. Je moet er natuurlijk wel even op letten dat het veilig gebeurd en dat je geen belangrijke dingen sloopt. Daarnaast is slopen ongeveer het leukste onderdeel van verbouwen, en dus lekker makkelijk.

Het zelf in elkaar zetten van een IKEA keuken bleek ook een stuk makkelijker. Het blijft natuurlijk IKEA, en alle kasten hebben een gebruiksaanwijzing, dus dat is zo gedaan. Ook het leggen van vloeren bleek makkelijker. Laminaat staat er om bekend dat het makkelijk is, vooral kliklaminaat. Maar ook het leggen van lamelparket bleek vrij simpel. Sterker nog, wij vonden het makkelijk te leggen dan laminaat.

Sommige dingen zijn dus makkelijker dan je denkt. Vooral als je geen ervaring hebt met klussen kan je al snel denken: ‘Dit kant toch niet zo simpel zijn?’ Laat het je vooral niet tegenhouden, gewoon proberen!

Meer lezen over verbouwen?

Dus ga je verbouwen? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo moet je letten op het financiële plaatje, want zit je nog binnen je budget? Maar ook het plannen van je verbouwing is heel belangrijk, zodat je niet weken of maanden uitloopt. Ga je alleen je keuken verbouwen? Dat heb je vast wat aan deze keuken-inspiratie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Huis verbouwen? 3 tips van een ervaringsdeskundige
Sluiten