Rosa Bertram
Rosa Bertram Tips 25 nov 2018

5 (verrassende) manieren waarop je je huis verpest met roken

Hoewel er vroeger nog maar weinig over bekend was, weet iedereen inmiddels dat roken slecht voor je is. Toch rookt ruim 24 procent van de Nederlanders. Die sigaretten zijn niet alleen schadelijk voor je je lichaam, maar ook voor je huis. 

Een sigaretje thuis, dat kan toch geen kwaad? Je denkt misschien van niet omdat de rook snel weer verdwijnt, maar de teer en de geur van sigarettenrook verdwijnt helaas niet zomaar. Dit zijn de effecten van wanneer je in huis rookt.

Brandgevaar

Het is misschien geen verrassingen, maar ongeluk zit in een klein hoekje. In Amerika branden per jaar maar liefst 7600 huizen af veroorzaakt door sigaretten. Een brandje kan zo geblust zijn, maar toch staat je eigen leven en dat van anderen op het spel.

Lagere waarde van je huis

Uit onderzoek van makelaars blijkt dat huizen waarin is gerookt moeilijker zijn te verkopen (no surprise). Om deze uitspraak hard te maken met cijfers: de helft van de ondervraagde makelaars dacht dat potentiële kopers minder graag een huis kopen waarin was gerookt, 27 procent van de makelaar vertelde zeker te weten dat potentiële kopers niet geïnteresseerd waren door de rook.

De theorie van deze makelaar is dat wanneer je thuis rookt, je de kans om je huis te verkopen met 10 tot 19 procent verkleint.

Sterke rooklucht en verkleurde muren

Je kent het vast wel: de sterke geur wanneer je een ruimte inloopt waarin wordt gerookt. Als roker heb je niet altijd in de gaten hoe sterk een sigarettengeur is. Wanneer je langere tijd in huis rookt, blijft er altijd een bepaalde geur achter. Ook al zet je de ramen en deuren nog zo wijd open, de geur gaat in de meubels en ook in de muren zitten.

De muren kunnen er zelfs door worden aangetast. Als dit op lange termijn doorgaat, kan je een kleurverschil gaan opmerken en wordt een witte muur langzaam lichtgeel.

Dit vind je vast ook interessant: De bijzondere stenen witte muur geeft dit huis charme

Huurhuis? Je riskeert je borg

Als je rookt in een huis dat jij hebt gekocht, is het jouw keuze en jouw verantwoordelijkheid wat er met je huis gebeurt. Maar wat als je binnen rookt terwijl het huis niet jouw eigendom is?

ls de huiseigenaar van jouw huurhuis erachter komt dat je in huis rookt, loop je het risico je borg niet terug te krijgen. Dat is natuurlijk afhankelijk van wat er in je contract is besproken, maar over het algemeen is roken in huis verboden.

Dure verslaving

Het geld dat je spendeert aan sigaretten lijkt per dag of week niet per se veel, maar als je de kosten van één jaar bij elkaar op telt is dat soms best schrikken. Benieuwd hoeveel geld jij bespaart als je geen sigaretten meer koopt? Bereken het met deze rekenmachine.

En mocht je dan een mooi bedrag per maand of jaar overhouden, dan kan je het eventueel ook uitgeven aan een macramé plantenhangers voor je mooiste planten, een gouden banaan lamp wil je hebben of een lieve kattenposter (voor iedereen met droge humor).

Tips voor een mooi huis?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 (verrassende) manieren waarop je je huis verpest met roken
Sluiten