Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Opbergen 14 jan 2019

Geen tijd om het hele huis op te ruimen? Pak deze 6 projecten aan

Bij de start van het nieuwe jaar hoort ook een opgeruimd huis. Helaas hebben we niet ineens zeeën van tijd om alles tot in de puntjes schoon te maken en volledig op te ruimen. Dat geeft helemaal niks. Een paar projecten oppakken en bepaalde dingen opruimen kan al voor veel ademruimte in huis zorgen.

Door deze zes projecten aan te pakken, kom je al een heel eind. Neem tien tot vijftien minuten de tijd voor elke taak en start het nieuwe jaar met een opgeruimd huis (en hoofd!)

Huis opruimen: 6 projecten

Zorg ervoor dat deze zes plekken in huis zijn opgeruimd en creëer meer ruimte!

1. Ruim het papierwerk op

Een brief hier, wat aantekeningen daar en die leuke kerstkaart met een unieke boodschap die je echt wilt bewaren, papierwerk stapelt zich vaak snel op. In veel huizen zorgt dat voor een hoop onnodige chaos. Begin door in één bak of zak al het papierwerk uit het hele huis op te speuren. En met alles bedoelen we ook echt álles: uitnodigingen, visitekaartjes, catalogussen, notities, boodschappenlijstjes, you name it.

Pak vervolgens een paar minuten de tijd om uit te zoeken wat je echt niet weg wilt gooien en leg dit op een logische plek. Twijfel je over die ene kaart met die lieve tekst? Je kunt er altijd een foto van maken om het te herinneren en de kaart alsnog weggooien.

2. Zoek alle tijdschriften uit

Als je een abonnement hebt op een bepaald blad zal dit een grotere taak zijn. Alle edities liggen vaak verspreid door het hele huis (op de koffietafel, je nachtkastje, op het kastje bij de deur omdat je nog bezig was met het lezen van de vorige editie…). Verzamel alle tijdschriften en check of er artikelen in de tijdschriften zitten die je echt nog wilt bewaren. Scheur deze uit of maak er weer een foto van. Gooi de rest van de tijdschriften weg (of geef ze weg!).

Opruimen, waar begin je? Dit zijn 12 items die je nú meteen kunt weggooien

3. Ruim het aanrecht op

Hoe ziet jouw keuken eruit? Misschien staat je mooie mixer als pronkstuk naast je koffiemachine met daarnaast je blender, want je maakt er toch zeker drie ochtenden in de week die gezonde, groene smoothie mee.

Leuk hoor, al die keukenapparatuur, maar het neemt ook veel ruimte in beslag en het zorgt ervoor dat je keuken er rommelig uitziet. Laat alleen de apparaten staan die je echt dagelijks gebruikt en ruim de andere tools op. Wel op een handige plek, want je wilt er natuurlijk wel makkelijk bij kunnen.

En nu je toch een blik op de keuken werpt, check ook meteen je fruitschaal (om de een of andere reden is dit toch altijd een verzamelplek voor alles waar je even geen raad mee weet), accessoires, kookboeken, doekjes, etc. Ruim alles wat in de keuken overbodig is op in een la of gooi het weg. Heb je nog keukenapparatuur in de kast staan die je eigenlijk niet meer gebruikt? Breng het naar de kringloopwinkel!

Lees ook: Hartstikke handig: je keuken opruimen met washi tape

4. Ruim je boeken op

Als je veel leest, liggen er waarschijnlijk veel boeken door je huis. Pak een paar minuten om te kijken welke boeken je echt nog graag wilt bewaren en welke je stiekem toch niet zo boeiend vindt. Deze kun je weggeven of verkopen. Bewaar de boeken die veel voor je betekenen en zet ze op een plank (in plaats van ze door het hele huis te laten slingeren).

5. Tafel opruimen

Nog iets wat vaak bezaaid ligt met allerlei (onnodige) tierelantijntjes en wat op die manier voor een onoverzichtelijk geheel zorgt: de tafel. Pak er drie bakken bij: ‘weggooien’, ‘doneren’, ‘houden en ergens anders opbergen’. Ga alle tafeltjes in je huis af en haal alles weg wat je niet dagelijks gebruikt of wat decoratie is. Verdeel alle rommel in de desbetreffende bak.

Ga vervolgens met de ‘houden en ergens anders opbergen’-bak aan de slag en vind een nieuwe plek voor de spullen. Gooi de rest weg of doneer de spullen.

Opruimen niet jouw ding? Probeer de KonMari methode!

6. Zoek je kledingkast uit

Een project dat als je niet uitkijkt een hele dag kan duren: je kledingkast opruimen. Onthoud dat dit geen kleding detox is, maar je gaat simpelweg een paar dingen weggooien. En wel zo: pak er een zak bij en neem tien minuten de tijd om er kledingstukken in te stoppen die eigenlijk niet goed zitten of niet goed staan. Heb je iets de afgelopen twee jaar niet gedragen? Duidelijk: het moet in de zak.

Ook als iets duur was of een cadeautje; blijf streng! Draag je het niet en hangt het eigenlijk voor de show in je kast? Dan gaat het in de zak. Werp ook een snelle blik op je schoenen. Doneer de schoenen die nog goed zijn, maar je niet aan hebt omdat ze stiekem niet lekker zitten. Gooi de schoenen weg die er niet meer uitzien omdat je ze hebt afgedragen. De key in deze taak? Wees streng.

Nu je toch zo lekker aan het opruimen bent

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geen tijd om het hele huis op te ruimen? Pak deze 6 projecten aan
Sluiten