Frederique Rekers
Frederique Rekers Lifestyle 28 apr 2021

Een huis kopen: 7 dingen om jezelf af te vragen v贸贸rdat je een huis koopt

Een eigen huis kopen: het is een droom van velen en het wordt gezien als een van de belangrijkste mijlpalen in het leven. Over deze 7 dingen wil je echt even nadenken voordat je zegt: ik ga een huis kopen.

Een huis kopen: hier wil je over nadenken

Een huis is waarschijnlijk de grootste aankoop die je ooit zult doen en daarom misschien ook wel een hele spannende beslissing. Goed om hier goed over na te denken dus.

1. Waarom wil ik kopen?

Je broer woont al jaren samen, je beste vriendin heeft vorige week een huis gekocht, ga zo maar door. Een van de redenen waarom je in ieder geval g茅茅n huis wilt kopen is omdat je denkt dat het moet of omdat je denkt dat je anders achterloopt.

Je hoeft niet op het zelfde moment als jouw vrienden een huis te kopen. Als je op je 40e nog geen huis hebt gekocht, who cares? Laat je niet meeslepen door FOMO en koop een huis wanneer jij eraan toe bent.

FOMO, wat is dat nou eigenlijk echt? (en wat doe je ertegen)


Er zijn ook mensen die geneigd zijn om een huis te kopen omdat ze denken dat dit bepaalde problemen oplost. Als je bijvoorbeeld in een gehuurd appartement woont en jouw buren haat, is dit niet d茅 reden om een huis te kopen.

2. Kan ik de hypotheek (zonder moeite) betalen?

Voor een huis heb je nu eenmaal geld nodig, punt. Als de aankoop van een nieuw huis een lege spaarpot betekent kan je misschien beter nog even wachten.

Je hebt namelijk ook nog geld nodig om van te leven en daarnaast levert te weinig geld op je spaarrekening simpelweg heel veel stress op.

6 budgetmanieren om jouw interieur een totaal andere look te geven


Zorg ervoor dat je nog even doorspaart om in ieder geval onvoorziene kosten te kunnen dekken 茅n wat geld over hebt om bijkomende kosten te betalen (een nieuwe vloer leggen, meubels, etc.).

3. Wat is voor mij goedkoper: huren of kopen?

Dit hangt natuurlijk van af van het huis wat je nu huurt en het huis wat je wilt gaan kopen. In sommige gevallen kan het financieel goedkoper zijn om te blijven huren. Het nadeel hieraan is dat je geen eigen vermogen hebt: als jij weggaat, heb je geen huis meer.

Wat is (financieel) verstandiger, een huis huren of een huis kopen?

Toch kan voor sommigen kopen ook voordelig uitpakken. Doordat je een grote aankoop doet wordt het onroerend goed een aanwinst waar je later gebruik van kan maken. Ook is het kopen van een huis in een stad vaak goedkoper dan huren.

4. Wat voor woning k谩n en w铆l ik kopen?

Je denkt misschien dat je wel een huis kunt kopen maar daar denkt de jouw hypotheekverstrekker misschien anders over. Om erachter te komen wat je aankunt qua hypotheek kan je proberen om elke maand 30 of 40% van je huur op een spaarrekening te sparen.

Als je dit een aantal maanden zonder problemen kan, ben je klaar voor een eigen huis. Verder is het verstandig om te kijken naar je levenswijze.

Als je veel aan het reizen bent is het misschien niet eens zo verstandig om een huis te kopen maar als je houdt van tuinieren, decoreren en renoveren is een huis kopen veel waardevoller.

Think, plan, do: 4 fouten die je niet wilt maken als je jouw huis laat renoveren

5. Waar wil je gaan wonen?

Naast dat je alleen kijkt naar waar je zelf wilt gaan wonen is het ook belangrijk om te kijken naar de waarde van de plek waar jouw toekomstige huis gaat staan. Je wilt namelijk wel dat jouw huis in waarde gaat stijgen.

Je kan met een makelaar praten over wat de huidige trends op de markt zijn en dit meenemen in jouw besluit over waar je wilt gaan wonen.

6. Wil ik een huis dat af is of wil ik flink renoveren?

Denk na over hoeveel werk je in het huis wilt steken. Sommige mensen willen alleen hun spullen meenemen en meteen intrekken. Anderen willen goed de tijd nemen om het ‘eigen’ te maken of om de boel gewoon flink te verbouwen.

Bekijk daarom goed of het huis wel aan al jouw eisen voldoet als je bijvoorbeeld niet veel wilt aanpassen.

7. Past een woning kopen bij mijn toekomstplannen?

Als je weet dat je over een paar jaar naar het buitenland wilt gaan verhuizen is een huis kopen misschien niet zo’n goed plan. Echter als je weet dat je het graag wilt verhuren kan het wel weer een heel goed plan zijn.

Het kopen van een huis is dus afhankelijk van jouw doelen. Als jij je meer wilt settelen en opzoek bent naar privacy kan een huis kopen een goede oplossing bieden.

In 2021 een huis kopen? 4 dingen die je dan nu alvast zou moeten doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Apartment TherapyWorkjuice

Reageer op artikel:
Een huis kopen: 7 dingen om jezelf af te vragen v贸贸rdat je een huis koopt
Sluiten