Iris Wijnands
Iris Wijnands Tips 13 okt 2019

De 6 meest gestelde vragen over het kopen van een huis (en de antwoorden)

Wanneer je een huis wil kopen, heb je waarschijnlijk veel vragen. Je wil weten hoeveel eigen geld je moet hebben, of het wel slim is om dit jaar een huis te kopen en waar je op moet letten tijdens het bezichtigen. Wij hebben de meest gestelde vragen over het kopen van een huis op een rij gezet.

Een huis kopen is best ingewikkeld, zeker als het je eerste huis is. Wij hebben de meest gestelde vragen op een rij gezet (met de antwoorden natuurlijk).

1. Een huis huren of kopen?

Een huis huren of toch kopen? De Hypotheker heeft een tool gemaakt waarmee je kan zien of je beter een huis kan huren, of dat met jouw wensen een huis kopen toch beter past.

Volgens Nibud zijn er een aantal voordelen voor het kopen van een huis. Je kan je eigen huis bijvoorbeeld helemaal aanpassen aan je wensen en als de rente niet verandert, dan zijn de hypotheeklasten stabiel. Ook bouw je vermogen op door je huis af te lossen.

Nadelen zijn er ook. Verhuizen gaat  met een gekocht huis minder makkelijk, de woonlasten kunnen veranderen als de rente stijgt of daalt en je moet zelf je woning onderhouden. Ook moet je extra verzekeringen en belastingen betalen en je huis kan in waarde dalen.

2. Is dit een goed jaar om een huis te kopen?

De daling van de hypotheekrente gaat, volgens dit artikel in de Telegraaf, een stuk minder snel dan de stijging van de prijzen. Kortom: het is niet zo slim om ’nog even’ te wachten met het kopen van een huis. Grijp de kans wanneer je die hebt, want een huis vinden, dat blijkt lastig.

Volgens Hypotheek Rentetarieven is er is met name een tekort aan huizen in de categorie tot 250.000 euro. Starters en jonge gezinnen moeten de vraagprijs of meer bieden om kans te maken op de woningmarkt.

3. Hoeveel spaargeld heb ik nodig voor het kopen van een huis?

Voor een koopwoning heb je als starter dus best een flink bedrag nodig. Zeker als dit huis in de omgeving van Utrecht of Amsterdam ligt, dat is voor een alleenwonende starter bijna niet te doen. In Amsterdam heb je een zak met eigen geld nodig van wel 95.000 euro voor een huis van 60 vierkante meter. In Utrecht ligt dat een stuk lager: 11.000 euro.

Koop je een huis buiten de steden, heb je tussen de 5 tot 7 duizend euro eigen geld nodig. Hier kun je uitrekenen hoeveel eigen geld je in een bepaalde gemeente ongeveer nodig hebt. Gemiddeld geven starters niet meer dan 20.000 euro spaargeld uit aan een huis.

4. Wat houdt kostenkoper (k.k) in?

Sinds 2018 is de maximale hypotheek die kunt krijgen 100% van je huisprijs. Alle andere kosten komen er dus nog bij als je een huis wil kopen. De overdrachtskosten van 2% bijvoorbeeld, maar ook de kosten voor het kadaster en de notaris.

De makelaarskosten vallen niet onder de kosten koper. Als een verkoper een makelaar inschakelt, zal hij of zij de kosten van deze makelaar moeten betalen. Als jij als koper een makelaar inschakelt, dan betaal jij de kosten. Een aankoopmakelaar inschakelen kan handig zijn. Hij kijkt naar de waarde van de woning, bouwkundige staat en juridische aspecten.

5. Waar moet ik op letten bij een bezichtiging?

Volgens het NVM moet je bij een bezichtiging letten op de volgende dingen: dakbedekking, dubbelglas, elektra, isolatie, riolering, de staat van het schilderwerk, verontreiniging en asbest. Stel dus vragen over deze punten en kijk goed rond!

Ook is het verstandig om te letten op scheuren in de muren, gaten in het hout en vochtproblemen. Deze punten kunnen allemaal vervelende oorzaken hebben, wat belangrijk is om te weten als je het huis wil kopen!

> Lees ook: Ga je verhuizen? Let dan op deze 6 dingen als je een appartement gaat bezichtigen

6. Hoe werkt het opstellen en tekenen van een koopcontract?

Meestal stelt de verkopend makelaar het koopcontract op. Controleer als koper of de inhoud klopt. In het koopcontract staat van wie u het huis koopt, wat je moet betalen, wanneer het huis wordt overgedragen en eventueel wat er aan de hand is met de woning of de grond waar de woning op staat.

Een (voorlopig) koopcontract is niet ontbindbaar, tenzij er ontbindende voorwaarden in het koopcontract staan. Wel heb je als koper drie dagen bedenktijd zonder financiële gevolgen.

Meer lezen over het kopen van een huis?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De 6 meest gestelde vragen over het kopen van een huis (en de antwoorden)
Sluiten