Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Tips 3 mrt 2020

5 tips om jouw huizenjacht een stuk soepeler te laten verlopen

Wil je voor het eerst een huis kopen? Of ben je wel gesetteld, maar denk je toch aan een andere woning? Daar komt natuurlijk veel bij kijken, en daarom geven wij jou graag tips. Van de zoektocht, tot een geschikte hypotheek tot het moment dat je de sleutel in het slot steekt.

Huis kopen? 5 tips voor een geslaagde huizenjacht

Tip 1: een selectie maken

Maak een selectie van woningen die aan jouw ideaalbeeld voldoen. Wees hierin wel realistisch. Je hebt er niets aan om grote villa’s te selecteren wetende dat je dit momenteel niet kunt veroorloven.

Een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden zijn:

  • Ga je voor een nieuwbouwwoning of een opknaphuis?
  • Moet het huis instap klaar zijn?
  • Hoeveel slaapkamers heeft het minimaal nodig?
  • Wil je een tuin op het zuiden of juist op het noorden?
  • Is de omgeving belangrijk?
  • Is de buitenkant van waarde, of hoeft enkel de binnenkant aan jouw ideaalbeeld te voldoen?
  • Wil je dat er scholen en winkels in de buurt zijn?

Noteer het allemaal onder elkaar. Hierdoor kun je gemakkelijk huizen weg strepen waardoor jouw droomhuis uiteindelijk overblijft.

Tip 2: ga aan de slag met een moodboard

Vind je het lastig om alles te noteren? Maak dan vooraf een moodboard. Op Pinterest vind je een overload aan prachtige beelden van woningen. Zowel van het interieur als exterieur. Zoek naar wat je mooi vindt, sla dit op en plak dit op een groot vel papier. In één oogopslag zie je precies waar jouw hart een sprongetje van maakt.

> Lees ook: In een creatieve bui? Zo maak je online je eigen interieur-moodboard

Tip 3: houd de financiën op orde

Naast alles prachtig en mooi vinden is het natuurlijk wel handig dat het financieel draagbaar is. Ben je alleen of heb je een partner? Wanneer je een huis gaat kopen komt daar een hypotheek bij kijken. Afhankelijk van je inkomen, en eventueel dat van je partner, wordt er een hypotheek verstreken.

Houd er rekening dat het meer kost dan enkel de hypotheek. Je krijgt namelijk ook te maken met vaste lasten die maandelijks terugkomen. En het is ook wel lekker om naast de vaste lasten leuke dingen te kunnen ondernemen. Blijf dus realistisch.

Tip 4: de grote zoektocht

Moodboard, check. Hypotheek, check. Je weet wat je kunt kopen en je weet wat je wilt kopen.  Tijd voor Funda! Neem er bewust de tijd voor en plan niet je hele agenda voor met een overload aan bezichtigingen. Wees selectief. Doe je dan niet dan zie je op den duur de bomen door het bos niet meer.

Het helpt ook om samen met een aankoopmakelaar op pad te gaan. Hij of zij weet wat de waarde van het huis is en kan voor jou onderhandelen waardoor je misschien wel minder betaald dan op voorhand gedacht.

Tip 5: overhaast je beslissing niet

De huizenmarkt is op dit moment vrij hectisch. Misschien voel je hierdoor een bepaalde druk om snel de knoop door te hakken. Niet doen. Ieder huis kan gebreken hebben waardoor je een ingrijpende verbouwing moet doen om comfortabel te wonen.

Ook belangrijk: een verbouwing kost geld. Op zich is dat niet zo heel erg wanneer je op voorhand rekening hebt gehouden met zo’n verbouwing. Maar heb je dat niet gedaan, en kom je hier later achter dan kan dat vrij pijnlijk zijn. Het is daarom goed om vooraf een bouwkundige of bouwtechnische keuring uit te laten voeren.

En onthoud: een huis kopen is vaak niet binnen één week gepiept. Neem er de tijd voor, je wilt immers de aankomende jaren op die ene fijne droom plekje blijven wonen.

Huis kopen? Meer tips op Roomed:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 tips om jouw huizenjacht een stuk soepeler te laten verlopen
Sluiten