Merve Ozturk
Merve Ozturk Lifestyle 30 dec 2020

In 2021 een huis kopen? 4 dingen die je dan nu alvast zou moeten doen

Ben jij van plan een huis te kopen in 2021? Wat een leuk nieuws! Om je droomhuis te bemachtigen is een goede voorbereiding erg belangrijk. Om ervoor te zorgen dat het proces soepel verloopt dien je nu al bepaalde dingen te doen.

Zo heb je een hoop eigen geld nodig, dan hebben we het niet alleen over een hypotheek. Vaak heb je ook eigen geld nodig voor alle bijkomende kosten voor een koophuis. Benieuwd waar je nu al mee zou moeten beginnen? Lees gauw verder.

Deze 4 dingen moet je nú doen als je in 2021 een huis wilt kopen

1. Sparen

De normen voor een hypotheek zijn door de jaren heen steeds strenger geworden. Als je nauwelijks eigen geld hebt, wordt jouw kans op een hypotheek kleiner, het is daarom belangrijk dat je zoveel mogelijk spaart en eigen geld inzet.

Daarnaast is het ook zo dat je een hypotheek kan afsluiten tot 100% van de waarde van het huis. Alle bijkomende kosten en het laten maken van eventuele gebreken dien je dan geheel zelf te betalen. Dus kortom: sparen, sparen en nog eens sparen.

Lees ook: Van A tot Z een nieuw huis: financiële mogelijkheden voor een koophuis

2. Geld van familie

Gaan jouw ouders of grootouders jou geld schenken zodat jij een huis kan kopen? Dat is fijn. Let er wel op dat er maximaal €103.640 geld geschonken kan worden zonder dat er schenkbelasting betaald hoeft te worden.

Daarnaast geldt er een voorwaarde dat het geld gebruikt moet worden voor een koophuis en dat de koper tussen de 18 en 40 jaar is. Zorg ervoor dat de schenking al op jouw rekening staat zodat je vragen daarover kunt vermijden.

3. Zoeken naar hypotheekverstrekkers

Ook zou je al kunnen beginnen met het zoeken naar hypotheekverstrekkers. Met behulp van een online rekentool kun je berekenen hoeveel hypotheek je maximaal zou kunnen krijgen. Je dient hier bepaalde gegevens in te voeren, zoals je (jaar)salaris, of je het huis alleen koopt en of je lopende leningen of schulden hebt.

Sinds 2013 kun je alleen nog de annuïteitenhypotheek of de lineaire hypotheek afsluiten. Meer weten over deze hypotheekvormen? Lees dan vooral dit artikel.

4. Zet belangrijke documenten klaar

Ten slotte kan het enorm helpen als je al je belangrijke documenten op dezelfde plek bewaart. Denk hierbij aan loonstroken, jaaropgaven, een lijst van al je schulden, werkgeversverklaring (meestal niet ouder dan 3 maanden) en recente afschriften van bank- en spaarrekeningen.

Al deze documenten heb je namelijk nodig voor een hypotheekaanvraag. Door ze op dezelfde plek te bewaren kan je ze er direct bijpakken zodra je bepaalde stappen neemt.

Meer lezen over het proces van een huis kopen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Apartment Therapy

Reageer op artikel:
In 2021 een huis kopen? 4 dingen die je dan nu alvast zou moeten doen
Sluiten