Is het warm in huis? Manieren om je huis én je hoofd koel te houden

Hitte in huis kan ondragelijk zijn. Zeker wanneer je thuis moet zijn vanwege werk of wanneer het buiten nog warmer is dan binnen. Warmte is moeilijk te verdringen dus oplossingen zijn lastig te vinden. Toch zijn dit een aantal tips om je huis koel te houden.

De hele dag naakt in huis rondlopen is een optie, maar de meeste van ons doen dat toch niet graag. Dus dan moet je soms opzoek naar andere (creatieve) oplossingen.

Tips om je hoofd en huis koel te houden

1. Houd de zon buiten

Probeer, gedurende de dag, de zon zoveel mogelijk buiten te houden door alles af te schermen met behulp van zonneschermen en gordijnen voor de ramen. Zo is het huis misschien wat donker, maar het zorgt er wel voor dat er zo min mogelijk warmte naar binnen komt.

2. Genoeg ventilatie

Zorg voor goede ventilatie in huis door ‘s avonds en nachts alle ramen en deuren op te zetten. Niet overdag! Dan komt de warme lucht namelijk je huis binnen.

Ook een goed idee: investeren in een goede ventilator. Het is fijn eentje te hebben die lekker snel ronddraait en zo min mogelijk geluid maakt.

3. Maak je niet te druk

Met warm weer wil je graag op stap, maar wij raden aan zo min mogelijk te doen. Neem deze dag om lekker languit in de tuin te zitten, een boek te lezen en alleen op te staan voor eten en drinken. Maak je ook niet te boos over dat het zo warm is in huis, zo wordt het alleen maar warmer.

4. Zo min mogelijk gebruik van apparaten

Apparaten als computers en televisies geven allemaal warmte af. Probeer ze een dagje niet aan te zetten. Ga lekker een tijdschrift of een boek lezen. Geen leesfanaat? Speel een spelletje op je telefoon of haal oude bordspellen uit de kast.

Ook raden we je aan niet uitgebreid te koken. Zet een lekker frisse salade op tafel of ga buiten barbecuen met het gezin. Van koken krijg je het warm en wordt het huis warmer.

5. Water, water en nog eens water

Om koel te blijven is het belangrijk goed en veel water te drinken. Probeer met hitte altijd een fles water bij de hand te hebben.

Heb je in de tuin ruimte voor een klein zwembadje? Doe het! Ook als je geen kind hebt. Het is zo fijn om hier af en toe in te zitten om af te koelen. Ook een optie is om je voeten af en toe in een emmer koud water te doen om af te koelen.

6. Besproei je plantjes en jezelf

Thuis aan het werk tijdens een hitte golf? Zet een plantenspuit op tafel om jezelf zo nu en dan te besproeien met een nevel aan water. Een goede manier om jezelf even op te frissen. Daarna kun je gelijk de planten een goede sproeibeurt geven.

7. Vermijd de zolder

Warmte stijgt op en platte daken vangen meer zon, daardoor zijn zolders altijd gloeiend heet. Probeer die ruimte zoveel mogelijk te vermijden. Slaapt je kind of slaap jij op de zolder? Slaap dan een nacht op de bank of leg een matras in de woonkamer.

Meer tips om warmte te overleven

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Is het warm in huis? Manieren om je huis én je hoofd koel te houden
Sluiten