Emma Bering
Emma Bering Wooninspiratie 12 nov 2018

Huis inrichten? De beste tips voor je op een rijtje

Je huis inrichten kan soms een uitdaging zijn, want waar begin je? Je kan gewoon je spullen in je huis plaatsen en het daar bij laten, maar je kan er ook wat meer aandacht aan besteden. Om je alvast op weg te helpen hebben we de beste tips voor je op een rijtje gezet.

Een huis heeft zoveel meer mogelijkheden dan mensen vaak denken. Kan je een ruimte groter maken? Wat zijn de beste kleuren voor de muren? Daar kunnen deze tips je bij helpen.

Huis inrichten: de beste tips

huis inrichten tips

Tip 1: Maak in indeling van de ruimtes

Je wilt waarschijnlijk meteen heel enthousiast spullen in je nieuwe huis zetten. Toch kan je dat beter niet doen. Bekijk je huis, en daarbij elke afzonderlijke ruimte, van een afstand. Zijn er ruimtes die je groter kan maken door middel van een uitbouw, dakkapel of veranda? Of kan er een muur worden verwijderd of verplaatst? Het belangrijkste is dat je vooral niet bang moet zijn om te proberen.

Nu zijn het alleen nog ideeën, dus zet niet meteen een moker in je muur. Loop een aantal rondjes en kijk wat er mogelijk is (en wat past in het budget). Schrijf vervolgens alles op, zodat je het niet vergeet. Nu is alles nog mogelijk en als je er woont ga je niet zo snel meer grote veranderingen maken.

Tip 2: Maak een lichtplan

Een lichtplan is heel belangrijk om te hebben en het hoeft zeker niet ingewikkeld te zijn. Je weet waar de kamers voor dienen, dus daar kan je het plan op aanpassen. Boven de eettafel komt een hanglamp en in een donkere hoek misschien een staande lamp.

Als je niet specifiek lampen boven een ruimte wil hebben hangen, kan je ook kiezen voor dimbare spotjes. Dan kan je de ruimte altijd nog opleuken met sfeerlampen op een tafeltje. Ook andere functionele verlichting, zoals een leeslamp, komt later.

Tip 3: Schets een plattegrond

Je kan hier een 3D-tekening voor laten maken, maar dat is prijzig en niet persé nodig. Een handgemaakte tekingen werkt net zo goed. Iedereen kan schetsen en het hoeft geen prijzen te winnen, als je maar kan zien wat het is en wat je waar wilt hebben.

Het is handig om de tekening niet van bovenaf te maken, maar alsof je in de kamer staat. Dan zie je het ook meteen voor je. Ook dit kan je laten doen als je het teveel gedoe vindt.

Tip 4: Zoek jouw stijl

Je hoeft je natuurlijk niet te houden aan één stijl, maar dat mag wel. Doe inspiratie op via internet, tijdschriften, reclame folders, noem maar op. Knip alles uit en plak het op een bord. Dit moodboard gaat je helpen een stijl in kaart te brengen. Vaak zie je dan ook pas wat je nou echt mooi vind, doordat bepaalde items er wellicht dubbel op staan.

Bedenk wel dat het er niet om gaat dat je een stijl kiest. Blijf vooral bij jezelf en kies voor een persoonlijk interieur waar jij je in thuis voelt.

Tip 5: Begin met de basis

Het liefste kies je meteen welke eettafel en stoelen je wilt hebben, maar begin bij het begin. Denk aan muren, vloeren en kozijnen. Dat is de basis van je huis en is ontzettend belangrijk. Om het makkelijk te houden voor jezelf kan je ervoor kiezen om de muren en de kozijnen wit te maken. Het fijne aan wit is dat het tijdloos is. Je kan natuurlijk altijd een muur nog een likje verf geven.

Kies voor de vloer een vloer die je altijd wel mooi gaat vinden. Leg de vloer door het hele huis, dat creëert eenheid en rust en geeft het gevoel van extra ruimte. Dat wilt iedereen toch?

Tip 6: Wacht met woondecoratie

Begin niet meteen met de decoratie van je huis. Hoe leuk het ook is om meteen te shoppen, kan je daar beter even mee wachten. Neem de tijd en focus je eerst op de grote meubels. Als je stuk voor stuk nieuwe decoraties introduceert kom je er vanzelf achter wat wel en niet past. Probeer ook oude en nieuwe spullen met elkaar te combineren. Zo ontwikkel je vanzelf een interieurstijl die bij jou past.

Meer lezen over het inrichten van je huis?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Huis inrichten? De beste tips voor je op een rijtje
Sluiten