Merve Ozturk
Merve Ozturk Tips 18 dec 2020

Bye bye omgevingsgeluid: 7 ultieme tips om je huis geluidsdicht te maken

Heb jij last van geluiden van buitenaf? Denk aan auto’s die door je straat racen, scooters die eten bezorgen en voorbijgangers die onnodig hard praten. Storend en ongewenst lawaai lijkt vaak onvermijdelijk, maar gelukkig is geluidsisolatie nog een optie.

Geluidsisolatie hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn, zelfs simpele aanpassingen kunnen een groot verschil maken.

Zó kun je jouw huis geluidsdicht maken

1. Maak lekken rond je voordeur dicht

Als je veel geluid van buiten hoort is de kans groot dat er grote luchtspleten rond je voordeur zijn. Controleer je deur op openingen – overal waar je licht doorheen ziet komen, komt ook geluid door.

Wat jou hierbij kan helpen is een deurveger en een tochtstrip. Deze producten zijn voordelig en ook nog eens enorm effectief.

2. Hang deurgordijnen op

Een andere simpele manier om je huis geluidsdicht te maken, is door deurgordijnen op te hangen. Ga voor dikke gordijnen en sluit je gordijnen als je wilt dat er minder geluid door je voordeur doorkomt.

3. Maak gebruik van kale muren

Je kent het wel, hoe leger een bepaalde ruimte is, hoe meer echo je hoort. Zo werkt het ook met geluid. Muren, vloeren en plafonds weerkaatsen geluid namelijk, waardoor het geluidsniveau in een kamer alsmaar hoger wordt. Ook dit is gemakkelijk tegen te gaan. Bedek je muren zo veel mogelijk, dat kan met leuke wandkleden of andere wanddecoraties.

4. Een dik vloerkleed

Een vloerkleed kent veel voordelen, het staat gezellig in huis en zorgt ook voor meer warmte. Maar dat is niet alles, want een dik vloerkleed helpt ook om je huis geluidsdicht te maken. Vooral wollen vloerkleden werken geluiddempend. Deze zijn er gelukkig in alle soorten en maten zodat je genoeg keuze hebt.

Lees ook: Vloerkleed kopen? 5 tips om jouw perfecte vloerkleed te vinden

5. Gebruik een boekenkast

Deze tip is voor iedereen die dunne muren heeft en vaak moet dealen met luidruchtige buren. Door een boekenkast tegen je muur aan te zetten demp je als het ware het geluid van je buren. Grote zware materialen en objecten zijn namelijk bestand tegen trillingen en zijn daardoor ideaal om het geluidsniveau te verminderen.

> 5 toffe tips voor het inrichten van je boekenkast

6. Ga voor akoestische wandpanelen

Deze wandpanelen zijn verkrijgbaar in de vorm van planken of stoffen. Ze zijn speciaal ontworpen om geluid te dempen en voorkomen dat geluid weerkaatst. Deze kun je overal in huis ophangen. Tegenwoordig helpen ze je niet alleen om van irritant geluid af te komen, ze zien er ook nog is superleuk uit, win-win situatie dus.

7. Neem geluidsisolerende gordijnen in huis

We hadden het er net al even over: deurgordijnen helpen om geluid te dempen, maar om je hele huis geluidsdicht te maken kan je het beste geluidsisolerende gordijnen gebruiken.

Deze gordijnen hebben een extra dikke voering waardoor geluid wordt gedempt. Daarnaast blijft jouw huis ook nog eens lekker warm dankzij dikke isolerende gordijnen.

Andere handige tips voor jouw huis

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Spruce

Reageer op artikel:
Bye bye omgevingsgeluid: 7 ultieme tips om je huis geluidsdicht te maken
Sluiten