Iris Wijnands
Iris Wijnands Duurzaam 17 feb 2020

Het huis energiezuinig maken: met deze tips kun je eindelijk echt beginnen

Als je je huis toch eens met een knip in de vingers energiezuinig zou kunnen maken, dat zou fijn zijn toch? We moeten je teleurstellen: we komen niet uit een sprookje en zijn geen peettante met een toverstok. Wat we je wél kunnen bieden is advies en een aantal handige tips om je huis energiezuinig te maken.

Je huis energiezuinig maken hoeft niet zo moeilijk te zijn. Je moet gewoon weten waar je kan beginnen. We hebben een paar handvatten en tips voor je, zodat je aan de slag kan!

Stort jezelf niet meteen in een verbouwing

We horen je al denken: ik moet het dak gaan isoleren en de buitengevel moet ook gedaan worden. Wacht er even mee. Dit kan namelijk altijd nog. Begin eerst met de kleine dingen. Maak je huis vrij van tocht met tochtstrips, stel een slimme thermostaat in en vervang lampen voor LED-verlichting (als je dat niet al gedaan had).

Verder is het slim om goed te kijken naar het energielabel van allerlei huishoudelijke apparaten. Gebruik je een apparaat op het moment niet? Zet die dan uit.

Kies voor ramen met minimaal dubbelglas

Als je je huis energiezuinig wil maken, dan zullen die ramen met enkel glas er toch echt uit moeten. Laat ze vervangen voor ramen met dubbelglas. Het meest goedkope glas betekent niet direct het meest voordelige glas.

Laat je informeren naar de verwachtte besparing van het nieuwe glas voordat je nieuw glas aanschaft. Ramen vervangen is geen enorme ingreep, dus is het perfect als eerste stap om je huis energiezuinig te maken.

Zonnepanelen op je dak

Informeer hoeveel zonnepanelen op je dak passen en hoeveel energie die genereren. Dit maakt je huis niet per se energiezuinig, maar het levert wél energie op. Zo heb je toch een duurzamer huis.

Natuurlijk is alleen zonnepanelen installeren en verder niets doen weinig effectief, dus ga ook voor de bovengenoemde stappen: het huis tochtvrij maken, LED-verlichting nemen en de ramen vervangen.

Isoleren om je huis energiezuinig te maken

Een gevelisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie of vloerisolatie is een grotere ingreep om je huis energiezuinig te maken. Toch kan zo’n isolatie (zeker in een ouder huis) veel energie besparen.

Zoek uit wat er in jouw huis mogelijk is en laat je informeren door verschillende bedrijven. Vraag ook bij verschillende bedrijven een offerte op, zodat je precies weet waar je het minste geld kwijt bent voor het beste resultaat.

Je huis energiezuinig maken met een warmtepomp

Met een warmtepomp kun je je huis en water veel duurzamer verwarmen. Een warmtepomp wint energie uit aarde, water of lucht. Er is sinds kort ook de mogelijkheid om een gedeeltelijke subsidie te krijgen voor een warmtepomp én je bespaart er veel energie (en dus geld) mee.

Let wel op: in oudere huizen heeft een warmtepomp weinig nut. Eerst moet de rest van het huis goed geïsoleerd zijn.

Meer lezen over energie, duurzaamheid en milieu?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De kleur van geld Essent Isolatie-info

Reageer op artikel:
Het huis energiezuinig maken: met deze tips kun je eindelijk echt beginnen
Sluiten