Merve Ozturk
Merve Ozturk Interieur 9 jan 2021

Home sweet home: dit zijn 5 manieren om je huis écht af te maken

Er zijn verschillende woonstijlen en vrijwel geen enkel huis lijkt sprekend op dat van een ander. Je voegt tenslotte dingen van je eigen karakter toe en dat is wat elk interieur weer anders maakt. Toch kan het zijn dat je van alles hebt geprobeerd maar dat je nog steeds het gevoel hebt dat je huis nog niet helemaal af is.

Als dat bij jou het geval is, kan je verschillende items aan je interieur voegen om je huis écht af te maken. Welke items dat precies zijn? We delen ze vandaag graag met je.

Op deze 5 manieren kan je je huis écht afmaken

1. Plaats boeken

In eerste instantie zijn boeken uiteraard geen decoratie items, maar toch kan je je huis afmaken door boeken neer te zetten. Ze zijn niet al te duur en je kan ze multifunctioneel gebruiken door én te lezen en ter decoratie te gebruiken.

Zo kun je boeken tentoonstellen die goed bij jou als persoon passen. Ben je bijvoorbeeld gek op koken? Plaats dan je favoriete kookboeken op je keukenblad.

Liever alleen ter decoratie gebruiken? Ga dan voor salontafelboeken. Deze hebben vaak een hele mooie kaft. Stapel er een aantal op elkaar, plaats er een ander decoratief item bij (zoals een beeldje) en klaar ben je.

Lees ook: All eyes on you: zó maak je een echte eyecatcher van jouw salontafel

2. Maak de ruimte af met sfeerverlichting

Een goed lichtplan is enorm belangrijk en betekent veel voor je huis. Een kleine ruimte kan er veel groter uitzien door goed licht. Daarnaast kan je verschillende soorten verlichting gebruiken. Baseer je keuze op het doel van de kamer.

In je kantoor kan je het beste een lamp gebruiken die de hele ruimte goed verlicht. Heb je een leeshoekje? Dan is een vloerlamp prima. Bovendien kan je (wand)kandelaars en lichtslingers ter decoratie gebruiken om je huis helemaal af te maken.

De beste tips voor het realiseren van een lichtplan (volgens een interieurexpert)

3. Kunst is altijd goed

Lege muren zijn een no-go in huis. Er weerkaatst veel geluid en het ziet er vaak saai uit. Helemaal met al die leuke wanddecoraties zijn er genoeg manieren om je muren op te leuken. Zo kan je bijvoorbeeld kunst ophangen in huis.

Het hoeft helemaal niet duur te zijn, er is genoeg betaalbare kunst op de markt. Zelfs als je snel uitgekeken bent op spullen kan je gebruikmaken van kunst. Via Swapkunst kan je namelijk kunstwerken huren en omruilen wanneer je maar wilt. Zo heb je altijd een schilderij dat bij jouw interieur past.

Heb je nog helemaal geen kunstwerk in huis? 4 websites waar je betaalbare kunst vindt (laten we zeggen onder de €50,-)

4. Let op verschillende texturen

Ook met verschillende texturen kan je het huis afmaken. Het trekt namelijk te aandacht en maakt de ruimte interessanter.

Je hoeft niet ineens leren wandbekleding gebruiken in je hele huis. Gooi een grof gebreide plaid soepel over je bank, neem kamerplanten in huis of ga voor meubels die nét wat meer opvallen – zoals bouclé meubels of houten meubels.

5. Gebruik complementaire kleuren

Ten slotte spelen kleuren ook een belangrijke rol in huis. Als je veel verschillende kleuren gebruikt kan het er uiteindelijk onsamenhangend uitzien. Om te zorgen voor een goede balans kan je je het beste houden aan de 60/30/10-regel.

Door de basis neutraal te houden en complementaire kleuren te gebruiken zorg je voor een goede contrast en maak je je interieur veel spannender. Zo kan je je huis met simpele aanpassingen helemaal afmaken.

Verschillende kleurencombinaties die het goed doen samen

Homestolove

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Home sweet home: dit zijn 5 manieren om je huis écht af te maken
Sluiten