Renée Leeuw
Renée Leeuw Decoratie 9 sep 2019

5 tips voor het combineren van verschillende houtsoorten

Het lastige aan decoreren is om alle materialen, patronen en kleuren op elkaar af te stemmen. Variatie maakt je interieur spannend en interessant, maar een mismatch is zo gemaakt. Verschillende houtsoorten combineren kan soms knap lastig zijn.

Daarom geven we hier een aantal tips voor het mixen van verschillende houtsoorten in huis.

5 tips voor het combineren van verschillende houtsoorten

1. Match de houtnerven

Elk hout heeft een andere nervenstructuur. Wanneer verschillende houtsoorten gecombineerd worden, kan het nog weleens een onrustig geheel worden als deze houtsoorten verschillen in nervenstructuur. Probeer voor meer samenhang tussen het hout te zorgen door zoveel mogelijk een overeenkomst te vinden in de nerven.

2. Let op de onderliggende tinten

Verschillende houtsoorten moeten elkaar aanvullen in kleur. De afwerking van het hout hoeft niet te matchen, maar kijk wel goed naar de onderliggende tinten. Een houtsoort met een warme toon gaat bijvoorbeeld minder goed samen met een lichte houtsoort.

Licht hout combineert wel weer goed met een donker, verweerde houtsoort zoals hierboven vanwege het contrasterende effect.

3. Loop niet te hard van stapel

De afwerking van hout is belangrijk in het combineren van verschillende houtsoorten. Als je teveel verschillende afwerkingen samenbrengt, wordt je interieur algauw onrustig en raakt het uit balans.

Kies maximaal drie soorten afwerkingen in het hout en zorg ervoor dat je interieur in evenwicht blijft.

4. Kleed het hout aan

Soms kan de combinatie van houtsoorten heel saai zijn of juist te heftig. Dit is heel makkelijk op te lossen door bijvoorbeeld een kleed op de vloer te leggen, zoals hierboven. Het kleed vormt een interessante buffer tussen de houten vloer en tafel en geeft de kamer een coole twist.

5. Wit is altijd een goed idee

Wanneer je er niet uit komt of de combinatie van houtsoorten toch niet blijkt te zijn zoals je verwacht had, dan is witte verf je redder in nood.

Hout komt helemaal tot zijn recht in een witte omgeving en wit hout combineert perfect met natuurlijke houttinten. Met een likje witte verf breng je binnen no time je interieur weer in evenwicht.

Lees ook: 50 shades of white: zo kies je de juiste tint wit voor je muur

Meer lezen over hout?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 tips voor het combineren van verschillende houtsoorten
Sluiten