Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Tips 17 aug 2020

Hét stappenplan voor het verven van een houten vloer

Betonvloeren, vloeren met een patroontje, houten vloeren… we vinden ze stuk voor stuk prachtig. En hoewel we sowieso al fan zijn van onbewerkte houten vloeren, vinden we het stiekem ook prachtig als deze geverfd zijn. Bijvoorbeeld in sereen wit, zoals we veel zien in Scandinavische interieurs. Of juist in de contrasterende kleur zwart. Ga je zelf je houten vloer verven? Dan helpen wij je natuurlijk graag een handje!

In dit artikel geven we je het ultieme stappenplan voor een houten vloer verven. Heb je de kleur gekozen? Dan kun je beginnen. Succes, want met een beetje geduld geeft een houten vloer verven heeft een hartstikke tof resultaat!

Houten vloer verven: de voorbereiding

Dit klinkt vanzelfsprekend, maar is wel écht nodig: zorg ervoor dat de ruimte met de vloer die je gaat verven volledig leeg is. Denk bijvoorbeeld ook aan de gordijnen. Hoewel je misschien denkt dat je die prima in een knoop kunt hangen, is het slim om ze toch weg te halen. Zorg voor zo weinig mogelijk belemmeringen om te voorkomen dat spullen die je wel laat staan of hangen beschadigen of vies worden tijdens een latere stap. Stofzuig de vloer (inclusief de kleine hoekjes) daarna grondig en ga eroverheen met een dweil. Sla eventuele loszittende spijkers terug in het hout.

Stap 1: de houten vloer schuren

Tijd om de schone vloer te schuren! Gebruik hiervoor een parketschuurmachine en houd rekening met de staat van de vloer. Als de onderlaag bijvoorbeeld nog in goede staat is, kun je de vloer met minder grof schuurpapier opschuren. Maar als de hele vloer kaal gemaakt moet worden is dat minder handig. Begin grof en werk de vloer daarna fijner af. Schuur altijd met de houtnerf mee. Klaar met schuren? Stofzuig de ruimte opnieuw grondig.

Stap 2: ontvetten

Nadat je de vloer hebt opgeschuurd en weer stofvrij hebt gemaakt, is het tijd om de planken te ontvetten. Behandel de hele vloer met ontvetter en laat de vloer goed drogen. Aangezien dit vaak vrij agressief spul is, is het belangrijk om de ruimte in de tussentijd goed te luchten en zo min mogelijk op de vloer te lopen.

Stap 3: de houten vloer in de grondverf

Zet de vloer na het schoonmaken en ontvetten in de grondverf. Bedenkt hierbij goed wat je wilt. Kies een witte grondverf voor lichte kleuren en een grijze grondverf voor donkere kleuren. Breng de grondverf royaal aan in de richting van de houtnerf.

De randjes kun je schilderen met een kwast. Haal de kwast eerst over een grof stukje schuurpapier om eventuele loszittende haren te verwijderen. Behandel de grotere oppervlaktes met een parketverfroller. Schilder een aantal planken (drie tot vier) naast elkaar tot deze helemaal klaar zijn. Schilder daarna de volgende paar planken totdat de hele vloer klaar is. Laat de grondverf goed drogen voordat je gaat schilderen. Dit duurt ongeveer vijf uur.

Stap 4: tijd voor kleur!

Tijd voor kleur! Zitten er haartjes in de grondlaag? Schuur de vloer dan nogmaals glad. Als je langer dan vierentwintig uur wacht met schilderen moet je de vloer sowieso nog een keer licht opschuren. Roer de verf goed en houd bij het schilderen dezelfde werkwijze aan als bij stap 3. Laat de eerste laag goed drogen (weer zo’n vijf uur) en breng dan een tweede laag aan voor een langdurig en slijtvast resultaat.

Stap 5: na het verven van de houten vloer

Heb je ergens tape aangebracht? Verwijder dit als de verf nog nat is. Op die manier voorkom je dat de verflaag beschadigt, lijmresten achterblijven of de tape scheurt. Lak heeft veel tijd nodig om goed uit te harden. Na ongeveer 24 uur kun je met sokken over de geschilderde vloer lopen. De laklaag is na een week goed uitgehard.

Op dat moment kun je alle meubels weer in de kamer zetten. Et voila! Het kost wat tijd, maar dan heb je ook wat!

Nog meer inspiratie opdoen met de mooiste interieurs met een houten vloer:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hét stappenplan voor het verven van een houten vloer
Sluiten