Lotte Wullems
Lotte Wullems Interieur 19 september 2017

De voor- en nadelen van een houten keukenblad

Natuurlijke materialen voegen veel sfeer en karakter toe – ook in de keuken. Een mooi voorbeeld is een houten keukenblad. Maar twijfel jij of dat wel zo’n goede keuze is? Wij hebben de voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Ben jij een kookliefhebber (of juist niet) en wil je weten welk aanrechtblad het beste bij jou past? Lees dan dit artikel!

Bron: Airbnb

De voordelen

Laten we vooropstellen dat een houten keukenblad een echte showstopper is. Het geeft je keuken een rustiek karakter, zorgt voor warmte en heeft een unieke en tijdloze uitstraling. Ziedaar: de eerste voordelen hebben we al te pakken.

Bovendien kun je kiezen uit vele bewerkingen, waardoor het altijd wel bij jouw stijl past. Hou je van een landelijke keuken? Ga dan voor onbewerkt (licht) hout waarbij de nerven goed zichtbaar zijn. Een strak en glad blad in een donkere kleur heeft juist weer een moderne uitstraling (kijk maar naar deze houten keukenkastjes). En van afgeronde randen tot een sierlijst: mogelijkheden genoeg!

Howdens

Er wordt meestal gekozen voor een harde houtsoort zoals eik, beuk, mahonie of teak. Staat duurzaamheid hoog bij jou in het vaandel? Dan zit je met dit rustieke aanrechtblad wel goed. Ze worden namelijk gemaakt van duurzaam geproduceerd hout.

Entrance
Collection

De nadelen

Hout is en blijft een natuurproduct – en hoe mooi dat er ook uitziet; het heeft zo z’n nadelen. Zo is hout gevoelig voor vocht en warmte, wat betekent dat het kan rekken en krimpen in de zomer en winter. Grote temperatuurverschillen in je keuken kunnen je aanrechtblad dan ook aantasten.

Daarnaast is een houten keukenblad niet waterbestendig. Je kunt dus niet zomaar een vochtige doek of plasje water op je werkblad laten liggen. Bovendien is hout krasgevoelig – dus gebruik altijd een snijplank als je iets gaan snijden.

>> een snijplank als statement piece in je keuken

Norm

Ben je een beetje laks en wil je niet te veel tijd zijn aan het onderhouden van je keukenblad? Dan is hout wellicht niet jouw ding. Om het blad in goede staat te houden, moet je het namelijk elke maand insmeren met olie.

Alternatieven

Niet overtuigd? Wellicht zit hier iets voor jou tussen:

Reageer op artikel:
De voor- en nadelen van een houten keukenblad
Sluiten