Maud van Dijck
Maud van Dijck Tips 10 okt 2021

Houten balken in huis? Zo zorg je ervoor dat ze mooi blijven

Houten balken aan je plafond kunnen je interieur echt karakter geven. Maar je wilt natuurlijk wel dat ze er mooi bij blijven hangen en daarvoor moet je wel een paar stappen nemen. En laten wij nu net een 4-stappenplan voor het onderhouden van je houten balken klaar hebben staan.

Het is wel belangrijk dat je van tevoren weet uit wat voor hout je balken bestaan voor je er een beschermlaag op aanbrengt. En als er nog sinds kort een nieuwe laag opzit kan je gewoon wat stappen overslaan.

4 stappen om je houten balken te onderhouden

1. Check je houten balken en stof ze af

Kijk voor je begint met het onderhouden of je sporen van verrotting of houtworm op je houten balken ziet. Vooral bij houtworm of ander ongedierte wil je je balken het liefst zo snel mogelijk ertegen bestrijden, want anders kunnen ze je draagbalken flink toetasten.

Je kan ze zelf bestrijden of een professional inhuren aangezien het wel giftige stoffen zijn waarmee je te werk moet gaan.

Wanneer je geen problemen spot kan je aan de slag met je balken af te stoffen. Je wilt niet dat er nog stof op zit wanneer je er een nieuwe laag op doet.

Whoops – deze dingen in huis heb je sinds de lente niet schoongemaakt

2. Maak je houten balken schoon

Ga voor een natuurlijke oplossing door 2 delen water met 1 deel azijn te mixen en deze in een sproeifles te doen. Spuit het mengsel op een schone doek en ga ermee over de balken heen. Maar maak je houten balken nooit alleen met water schoon aangezien dit je hout zelfs kan beschadigen en lelijke watervlekken achter kan laten.

Of gebruik een doek dat je nat hebt gemaakt met zwarte zeep en poets daarmee je balken schoon.

3. Haal de oude toplaag eraf

Heb je redelijk oude balken en is de buitenste beschermlaag best verweerd? Dan kan je die er afschuren, zodat je er daarna een nieuwe laag op aan kan brengen. Die zal je houten balken er weer als nieuw uit laten zien en voor de komende tijd ook onderhouden. Als je net balken hebt geplaatst kan je deze stap natuurlijk overslaan.

4. De nieuwe verflaag aanbrengen

Uiteindelijk gaat die nieuwe beschermlaag op je houten balken. Kies ervoor om één of twee lagen van je coating erop te verven of rollen. Laat iedere laag minstens 2 uur drogen.

Zodra je laag erop zit kan je voor de komende paar jaren vooruit. Natuurlijk wil je zo nu en dan ze goed onderhouden door je houten balken een schoonmaakbeurt te geven. Dan doet een vochtige doek met zwarte zeep zijn werk.

Alles wat je wilt weten over het onderhouden van je houten meubels

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Anova BoisHomify

Reageer op artikel:
Houten balken in huis? Zo zorg je ervoor dat ze mooi blijven
Sluiten