Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Wooninspiratie 3 apr 2019

Tijd voor een housewarming! Geef het beste feest met deze tips

Je bent net verhuisd en apetrots op je nieuwe woning. Tijd om dat eens even goed te vieren met een housewarming. Dit wordt hét moment om je vrienden en familie jouw nieuwe huis te laten zien. Wij vertellen je alle punten waar je op moet letten bij het geven van een housewarming, zodat jouw housewarming het beste feest ooit wordt.

1. Plan je housewarming niet nét na de verhuizing

Een housewarming plannen in de eerste maand dat je in je nieuwe stulpje woont, is krap. Waarschijnlijk leef je de eerste dagen – zo niet weken – namelijk nog in de rommel. Ook als je jezelf voorhoudt om écht meteen alles op te ruimen en een plekje te geven. Plan de housewarming dus liever iets later. Het is belangrijk om je eerst echt thuis te voelen en zelf tevreden te zijn voordat je hele vriendengroep op de stoep staat. Dat kan soms even duren, maar dat is niet erg.

Wacht echter niet te lang met het versturen van de uitnodigingen. Je wilt natuurlijk dat de opkomst zo groot mogelijk is, en op een last minute uitnodiging zitten niet veel mensen te wachten. Ongeveer een maand van te voren is een mooie tijd. De kans is groot dat je dan nog niet klaar bent met verhuizen, maar dat is oké. Je hebt immers nog die volle maand om alles tiptop in orde te krijgen.

Lees ook: Zo voorkom je de meest voorkomende fouten bij het inrichten van je eerste appartement

2. Vertel het de buren (of nodig ze uit!)

Tenzij je in een heerlijk vrijstaand huis bent gaan wonen, is het verstandig om de buren in te lichten. Dit kan door even aan te kloppen of een briefje in de brievenbus te doen. Woon je in een appartementencomplex en hebben jullie een app-groep? Stuur daar dan even een berichtje.

Uiteraard is het melden van het huisfeest geen vrijbrief om zoveel lawaai te maken als je kan. Het is wel zo netjes om altijd rekening te houden met de buren. En kan je het goed met de buren vinden? Nodig ze dan uit! Waarschijnlijk vinden ze het alleen maar leuk om even in jouw huis te komen kijken, en dit kan wel eens dé gelegenheid zijn om je buren beter te leren kennen.

3. Geef een housewarming met een thema

Wil je een originele housewarming? Ga dan voor een themafeest. Dat hoeft echt niet helemaal met een verplichte dresscode, maar kan ook heel goed terugkomen in alleen de muziek en hapjes. Combineer bijvoorbeeld een kaasplankje en Franse muziek voor een Frans thema, of ga voor Mexicaans door Corona-biertjes en nacho’s klaar te hebben staan. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar geeft je housewarming wel extra sfeer.

4. Vergeet de muziek niet

Muziek is de gangmaker van elk feest. De muziek hoeft niet hard te staan, je wilt immers nog wel een leuk gesprek met elkaar kunnen blijven voeren. Een fijne achtergrondmuziekje is wel aan te raden voor de sfeer. Wil je daar de hele avond geen omkijken naar hebben? Zoek dan een fijne playlist op Spotify op. Populaire playlists van Spotify zelf zijn bijvoorbeeld ‘t Koffiehuis, Easy on Saturday en Feel Good Friday.

Ook leuk: maak zelf een Spotify playlist aan, en laat je gasten hun favoriete muziek hier aan toevoegen. Zo weet je zeker dat iedereen iets leuks hoort op de housewarming, en hoef jij zelf de lijst niet samen te stellen.

5. De lekkerste hapjes en drankjes

Naast dat jouw gasten waarschijnlijk ontzettend benieuwd zijn naar jouw nieuwe huis, hebben ze waarschijnlijk ook onwijs veel zin in hapjes en drankjes. Zorg dat je van beiden genoeg in huis hebt. Vaak drinken mensen op feesten bier, wijn en fris. Zorg dan ook dat je daar voldoende van in huis hebt. Krijgen de gasten een glas champagne of een cocktail bij binnenkomst? Zorg dan dat je deze al ruim van te voren gemaakt hebt. Tegenwoordig is het ook populair om een ‘bring your own booze‘ feest te geven. Willen mensen iets sterkers dan bier, wijn of fris? Dan nemen ze zelf een fles mee. Zo weet je zeker dat er voor iedereen iets klaarstaat wat hij of zij lekker vindt.

Zet een paar lekkere hapjes op een tafel, en laat mensen zelf pakken. Zo heb je daar de rest van de avond geen omkijken meer naar.

6. Berg breekbare spullen op

In beschonken toestand willen mensen nog wel eens dingen kapot laten vallen. Berg dus voor de zekerheid breekbare dingen zoals vazen op, zodat dat niet kan gebeuren. Kleine moeite, en zo weet je tenminste zeker dat alles heel blijft.

Nog meer lezen over het geven van feesten:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tijd voor een housewarming! Geef het beste feest met deze tips
Sluiten