Esmé Brinkman
Esmé Brinkman Verlichting 10 sep 2016

Horse Lamp door Front voor Moooi

Elke dag komen wij de mooiste meubels, accessoires en kunstwerken tegen. En hoewel we houden van jong, nieuw talent, willen we de grondleggers van design zeker niet vergeten. Daarom delen we in de serie Interior Icons onze favoriete ontwerpen met jou. Of het nu gaat om een klassieke stoel of een moderne kast, een budget merk of een designer topstuk, waar we nog even voor moeten sparen. Wij zetten onze favorieten graag in de spotlights!

Het Nederlandse label Moooi, mede-opgericht door Marcel Wanders, staat bekend om haar vele uitbundige en gedurfde ontwerpen. Maar er is één ontwerp dat daar volgens ons met kop en schouders bovenuit steekt: de Horse Lamp, ontworpen door de Zweedse designstudio Front.

Bron: Moooi

Het ontwerp

De Horse Lamp is onderdeel van The Animal Collection, een serie van drie objecten bestaande uit de Horse lamp, een varken als bijzettafel en een konijn als tafellamp. Front ontwierp deze serie in 2006 en sindsdien is de lamp niet meer weg te denken uit de interieurs van vele celebrities. Huize Sneijder-Cabau, Beckham en Williams hebben allemaal dit pronkstuk middenin de woonkamer staan. Front ontwierp de gehele collectie met de natuur als uitgangspunt en gaf daar een moderne twist aan. Abstract en organisch tegelijk, gecombineerd met een sprookjesachtige look!

Het paard is gemaakt van stevig, zwart polyester. Op het hoofd van het paard is een zwarte lampenkap bevestigd. Wanneer het licht aangaat, wordt vooral het hoofd van het paard verlicht. De Horse Lamp zorgt hierdoor vooral voor sfeerlicht.

Bron: Moooi

Bekijk ook: The Smoked Dining Armchair door Maarten Baas

De lamp is behoorlijk groot: 2,40 meter hoog en 2,30 meter breed. Voor de maten en verhoudingen heeft Front een echt paard als voorbeeld genomen. Door het gladde materiaal ziet het paard er super modern en gestileerd uit, maar toch zijn er ook veel details te zien. Het hoofd van het paard is bijna levensecht en ook de benen hebben de gebruikelijke spieren en vormen. De Horse Lamp heeft zelfs een brandmerk met logo van Moooi en Front. De stippen zijn toegevoegd zodat de lamp perfect past bij de andere ontwerpen van Moooi: speels en gedurfd.

Ook leuk om te weten:

  • The Animal Collection waren de eerste ontwerpen van Front voor Moooi
  • Marcel Wanders nam contact op met Front met de volgende vraag: “Make us a lamp, that even my grandmother will like”. De dames gingen aan de slag en ontwierpen eerst de kleinere tafellamp
  • Het begon als experiment. Front had niet verwacht dat de lamp – en eigenlijk de hele collectie – zo’n grote fanbase zou krijgen.
Bron: Front

Over Front
Designstudio Front is opgericht door Anna Lindgren en Sofia Lagerkvist. Zij ontwerpen de mooiste objecten voor hun eigen collectie, maar ook in opdracht van grote labels. Denk aan de IKEA PS collectie van 2009, Moroso, Kartell, Thonet en Materia.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Horse Lamp door Front voor Moooi
Sluiten