Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Wooninspiratie 13 aug 2018

Zo vaak moet je de speeltjes van je hond en kat écht schoonmaken

Honden- en katten eigenaren zullen het vast wel herkennen: je hond of kat is in een gekke bui, en trekt álle speeltjes tevoorschijn. En dan besef je je ineens dat dat best veel is. Maar zeg eens eerlijk: wanneer heb jij dit speelgoed voor het laatst schoongemaakt?

Hondenspeeltjes en kattenspeeltjes schoonmaken is belangrijk. De speeltjes zijn namelijk een grote bron van bacteriën. En ieeeks, die willen we het liefst niet in ons huis hebben!

Hoe maak je het speelgoed van je huisdieren schoon?

Hoe je het speelgoed van je huisdieren schoonmaakt, ligt erg aan het materiaal waarvan het speelgoed gemaakt is. Wij zetten de meest voorkomende materialen voor je op een rijtje:

  • Kunststof | Dierenspeeltjes die gemaakt zijn van kunststof, kunnen prima in de wasmachine. Gebruik hierbij een neutraal wasmiddel wat niet schadelijk is om binnen te krijgen (bij voorkeur biologisch). Laat de speeltjes aan de lucht drogen. Doe dit bij voorkeur 1 x per week.
  • Knuffels | Heeft jouw hond of kan een knuffel waar hij helemaal verzot op is? Dit is een bron van bacteriën, dus het is voor zowel jouw zijn zijn gezondheid belangrijk om deze af en toe in de wasmachine te doen. Stop de knuffel in een kussensloop en was ‘m op 30 graden op het handwasprogramma. Laat ‘m aan de lucht drogen. Doe dit minstens 1 x per maand (maar als je merkt dat ‘ie vies wordt kan het natuurlijk altijd vaker).
  • Hout | Hout kan je het beste afnemen met een vochtig doekje met een biologisch schoonmaakmiddel. Als je veel hebt dat schoon gemaakt moet worden, maak dan een sopje in een emmer. Dompel het houten speelgoed even onder en droog het direct daarna goed af. Je wilt natuurlijk niet dat het water in het hout trekt. Doe dit 1 x per 2 weken.
  • Speelgoed met veertjes | Dat is een lastige, want speelgoed met veertjes kan je meestal niet echt natmaken zonder dat de veertjes lelijk worden. Klop deze daarom regelmatig buiten uit, zodat de veertjes weer stofvrij worden.

Belangrijk om te onthouden: speelgoed dat werkt op batterijen kunnen uiteraard niet in de wasmachine, of ondergedompeld worden in een emmer met water. Dan kunnen ze linea recta de prullenbak in, en dat willen we natuurlijk niet!

Zo maak je hondenspeeltjes schoon:

Op YouTube kwamen we ook nog een heel handige video tegen, die speciaal gemaakt is voor hondenspeetjes. Ook deze video biedt nog een aantal handige tips!

Nog meer tips over huisdieren:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo vaak moet je de speeltjes van je hond en kat écht schoonmaken
Sluiten