Maud van Dijck
Maud van Dijck Kantoor 25 aug 2021

Bepaal de looks van jouw thuiskantoor op basis van je persoonlijkheidstype

Ben je toe aan een nieuwe stijl voor je werkkamer? Misschien dat het je net die boost geeft tijdens het werk waar je naar op zoek bent. Stel je bent iemand die niet zo goed overweg kan met drukte, dan wil je natuurlijk dat je bureau al een opgeruimde uitstraling heeft.

Wij geven hier wat tips die je zullen helpen bij het inrichten van een werkkamer die echt bij jou past. Dit doen we aan de hand van de persoonlijkheden van MBTI.

Wat is MBTI?

Voor wie er nog niet bekend mee is, MBTI is simpelweg een psychologisch instrument om erachter te komen wat voor type persoon je bent. Het is opgedeeld in 16 verschillende types die ieder worden aangeduid met vier letters zoals een ESFP of een INTJ.

Je hoeft echt nog niet te weten wat ieder type inhoudt, maar voor dit artikel is het wel zo handig als je in ieder geval erachter komt welk type je zelf bent met deze gratis online test. Na deze test krijg je je persoonlijke 4-letterige code die wij wel even voor je gaan ontrafelen.

De 8 categorie├źn van MBTI

Er zijn 8 categorie├źn van MBTI, waarbij ze altijd gepaard komen zoals je hieronder kan zien.

  • Extraversion/Introversion (iets anders dan de betekenis die wij kennen)
  • Sensing/Intuition
  • Thinking/Feeling
  • Judging/Perceiving

Van deze 8 categorie├źn wordt je MBTI type bepaald. Iedereen is altijd extravert of introvert, waarbij je type begint met de letter E voor extravert of I voor introvert. Hetzelfde geldt dit voor de S van Sensing of N van Intuition en zo verder.

Wat betekenen deze categorie├źn voor jou?

Extraversion/Introversion: Je haalt je energie of uit je omgeving (Extraversion) of uit je innerlijke belevingswereld (Introversion).

Sensing/Intuition: Je neemt vooral informatie op door middel van je zintuigen of ervaringen (Sensing) of je hecht meer waarde aan indrukken en patronen vinden in de informatie die je krijgt (Intuition).

Thinking/Feeling: Laat je jezelf niet snel beïnvloeden en analyseer je vooral de feiten en voor en na-delen bij een besluit (Thinking) of kijk je juist meer naar je gevoelens en die van anderen wanneer je tot een conclusie komt? (Feeling)

Judging/Perceiving: Jij bent iemand die alles liefst tot in de puntjes geregeld wil hebben en niet tegen chaos kan (Judging) of je houdt meer van spontane uitstapjes, verrassingen en wil graag flexibiliteit in plaats van een strakke planning (Perceiving).

Mocht je dus een ESFP zijn dan krijg je energie van je omgeving, neem je vooral informatie van buitenaf op, hecht je meer waarde aan gevoelens en houd je van flexibiliteit.

En ben je INTJ dan krijg je energie van binnenuit, denk je in grote lijnen, hecht je meer waarde aan feiten en houd je van orde.

MBTI en je persoonlijke interieurstijl

1. Extraversion/Introversion

Ben je extravert in MBTI? Dan wil je een home office met een energiek interieur. Gebruik een lekker fel kleurtje in je thuiskantoor, zodat jij die nodige boost krijgt voor je werk.

Voor de introverten kan je beter voor een kalmer interieur gaan, zodat je kan focussen op je eigen gedachtes. Verf je werkkamer dus in rustige kleuren zoals blauw of groen of ga juist voor neutrale tinten.

2. Sensing/Intuition

Voor iemand die meer op de zintuigen vertrouwt, is een interieur dat ze prikkelt natuurlijk een must. Meestal werkt iets nostalgisch ook heel goed, dus kies anders voor een leuke foto op je bureau.

Een Intuitive persoon aan de andere kant wil juist een interieur wat een groter beeld voor ze cre├źert. Denk dus aan wat spannende patronen en eyecatchers die inspiratie en idee├źn opwekken.

3. Thinking/Feeling

De echte MBTI denkers onder ons willen graag een interieur dat hun brein stimuleert. Niet teveel poespas dus, je wilt een wat strakker interieur hebben. Ga voor een stijlvolle klok of een praktisch bureau met een unieke look. Een comfortabele bureaustoel mag ook niet missen.

Voor de echte gevoelsmensen is het belangrijk dat een interieur ze aanspreekt. Het beste kan je het interieur persoonlijk maken door bijvoorbeeld een hobby item in je home office te zetten of je favoriete boek uit te stallen.

4. Judging/Perceiving

Ben jij een MBTI Judger (de Judger zonder vooroordelen)? Wat jij dan wil is een interieur dat tot op de puntjes geordend is. Chaos op je bureau wel het laatste wat je wilt, dus zorg dat je een bureau met genoeg lades in je office zet.

Een Perceiving persoon kan die chaos goed overleven. Liever een beetje chaos dan een saaie boel is het geval voor hun. Ze waarderen namelijk spontaniteit en creativiteit en aan structuur mag het wat ontbreken. Zorg er wel voor dat alles goed te vinden is, want het maakt je werk een stuk makkelijker.

Grappig: dit zegt de bank in jouw woonkamer over je persoonlijkheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Apartment Therapy

Reageer op artikel:
Bepaal de looks van jouw thuiskantoor op basis van je persoonlijkheidstype
Sluiten