Renée Leeuw
Renée Leeuw Architectuur 25 oktober 2017

Holland Village: de Chinese versie van Amsterdam waar niemand wil wonen

Natuurlijk houdt lang niet iedereen even veel van de stad en wonen sommigen veel liever in de natuur. Dat is maar goed ook, want anders zou de hele wereld verstedelijken! Toch kunnen wij ons zo voorstellen dat heel wat mensen maar al te graag in een Amsterdams grachtenpand zouden willen wonen. Dat dachten ze in China waarschijnlijk ook toen het plan voor Holland Village gemaakt werd. Maar dat pakte toch even totaal anders uit..

Het is algemeen bekend dat de Chinese bevolking enorm snel groeide met als gevolg: overvolle steden. De oplossing? 1 City – 9 Towns, een project om woonruimte te creëren in de buitenwijken van Shanghai.

Bron: rsvlts

1 City – 9 Towns
Voor dit project werden buitenlandse (lees: Westerse) ontwerpers aangetrokken. Zij mochten elk een wijk ontwerpen, geïnspireerd op hun eigen leefomgeving. Zo ontstonden er negen kleine Westerse steden rondom Shanghai, waaronder Holland Village. Maar ook Florentia Village (een kopie van Florence), klein Parijs en een lookalike van Manhattan – maar dan ook een miniatuur versie natuurlijk.

Holland Village
Deze satellietstad van Shanghai ligt in het noorden van district Pudong en is geïnspireerd op de Amsterdamse architectuur. De naam is eigenlijk misleidend, want in werkelijkheid bestaat dit stadje uit één straat. Je herkent de gevelstructuur meteen en er staat zelfs een gebouw dat verdacht veel lijkt op de Bijenkorf. Maar erg winstgevend zal deze Bijenkorf niet zijn.. de satellietsteden zijn namelijk verre van populair.

Waarom niemand hier wilt wonen
Behalve een stel rijke Chinezen en nieuwsgierige Westerlingen zul je hier weinig levendigheid aantreffen. Dat heeft een aantal redenen. Allereerst, de steden liggen ver buiten het centrum van Shanghai en zijn moeilijk te bereiken met het OV. Chinezen zullen dus met eigen vervoer naar hun werk moeten en dat duurt met de auto zo’n twee uur. Bovendien zijn de huizen relatief duur, maar de voornaamste reden is nog het ontwerp: de huizen in Holland Village en in de andere wijken zijn helemaal niet gebouwd naar de Chinese levensstijl, waardoor Chinezen hier helemaal niet kúnnen wonen. Chinezen leven voornamelijk volgens de principes van Feng Shui en trekken dit door tot in hun huis. Zo zijn de nieuwe gebouwen helemaal niet gericht naar het zuiden en kloppen de huizen ook qua indeling niet met de leer van Feng Shui.

Wil je meer weten over wonen & Feng Shui? Misschien is dit dan wat voor jou:

3x waarom je slaapkamer Feng Shui inrichten een goed idee is

urbachina.hypotheses.org

Reageer op artikel:
Holland Village: de Chinese versie van Amsterdam waar niemand wil wonen
Sluiten