Rosa Bertram
Rosa Bertram Wooninspiratie 12 aug 2019

Zo vaak zou je de voederbak van je hond en kat écht schoon moeten maken

Onze trouwe viervoeters en lieve poezen: we zijn er dol op en zorgen er met veel liefde voor. Ook geven we ze goed eten en drinken. Maar denk hoevaak boen je de voederbak van je hond of kat eigenlijk? Iets waar je niet automatisch over nadenkt, maar wél belangrijk is. Vandaag hebben we het over de voederbak schoonmaken.

Ga maar eens na: hoe zou jouw bord eruit zien als je ‘m eens per maand zou afwassen – en je dus ook maar één bord had. Niet echt schoon he?

Voederbakken zijn vies

Volgens een onderzoek van NSF International – een openbare gezondheids- en veiligheidsorganisatie, zijn voederbakken het op vier na vieste ding dat je in huis hebt, vlak na het keukensponsje. Tijd voor verandering dus, want zou je iemand van wie je houdt van een keukensponsje laten eten?

Het is namelijk niet alleen onhygiënisch voor je huisdier, ook lopen ze kans om ziektes op te lopen zoals salmonella of parasieten.

Dierenarts Jerry Klein werkt op de spoedeisende hulp in een dierenziekenhuis in Chicago. Hij zegt: “De meesten van ons – inclusief ikzelf – realiseren ziet niet altijd slordig we met de voederbakken omgaan. Af en toe een snelle wasbeurt en that’s it. Honden eten poep, dat heeft een écht goede schrobbeurt nodig.” Ook is eten voor je huisdier een hele dag in een bak laten liggen, niet oké, vertelt hij.

Dit vind je vast ook interessant:  5x de leukste honden- en kattenmanden die óók mooi passen in je interieur

Zo moeten we wél de voederbak schoonmaken

Het beste is om een stalen voederbak aan te schaffen, die zijn gewoonweg makkelijker schoon te maken en etensresten blijven er minder makkelijk op plakken. Keramieken bakken kan je ook gebruiken, zolang er maar geen scheurtjes in zitten. Koop in elk geval géén plastic bakken, dat is namelijk een broedplaats voor bacteriën.

katten aan het eten

Was de voederbak op deze manier:

Was dan elke dag – ja, echt waar – de voederbak van je hond of kat, ook als je je huisdier rauw eten geeft. En was ook de rubbermat, mocht je die hebben. Gebruik daarvoor heet water met zeep, erg simpel. Was daarna je wasbak extra goed.

Ook raadt dierenarts Klein aan om naast de dagelijkse schoonmaakbeurt één keer per week de voederbak grondig te reinigen. Pak een kopje en vul het voor eenvierde met bleek, de rest met water en laat het zo’n 10 minuten intrekken. Je kan ook de voederbakken in de vaatwasser zetten, gebruik dan wel de hoogste stand.

Meer lezen over tips voor huisdieren?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo vaak zou je de voederbak van je hond en kat écht schoon moeten maken
Sluiten