Roomed’s plantenguide: hoe vaak moet ik mijn kamerplanten water geven?

Het blijft een dingetje: je kamerplanten water geven. De één vergeet het, waardoor de planten uitdrogen. De ander is juist té enthousiast met de gieter, waardoor de planten juist verdrinken. Daarom leren we je met dit artikel hoe vaak kamerplanten water geven wél goed is.

Belangrijk om in je achterhoofd te houden, is dat het in elk huis kan verschillen hoe vaak je bepaalde kamerplanten water moet geven. Planten die bij mij in de zon staan en dorstig zijn, worden op jouw schaduwplek een stuk minder blij van veel water.

Neem de onderstaande adviezen dus als leidraad, maar kijk altijd naar jouw plant om te zien hoeveel water hij écht nodig heeft.

Hoe vaak kamerplanten water geven?

Weinig water

De kamerplanten die je het minste water hoeft te geven, zijn cactussen en vetplanten. In de lente- en zomermaanden geef je deze planten het beste eens per twee weken een scheut water. In de wintermaanden kunnen deze planten minstens vier weken zonder water.

Ben je niet zo’n ster met het water geven van je planten? Nog meer kamerplanten die in deze categorie vallen, zoals de sanseveria, de kwartjesplant, het erwtenplantje, de geldboom, olifantspoot en aglaonema. Meer over deze planten lees je hier: 6 prachtige, originele kamerplanten die weinig water nodig hebben.

Één keer per week

De meeste kamerplanten groeien het beste als ze één keer per week water krijgen. Hoeveel water dat precies is, moet je even aanvoelen. Kijk naar hoe jouw plant reageert op het water. Hangen de bladeren na een paar uur nog steeds slap? Dan mag je er nog wel een beetje water bijgieten.

Je kunt het beste elke week even een rondje lopen met de gieter. Steek een vinger in de potgrond om te voelen of de aarde nog nat is, of juist droog. Bij droge aarde mag je de plant een scheut water geven. Je zult merken dat de aarde in de zomer sneller uitdroogt dan in de winter.

Is het in de zomer erg warm buiten? Check halverwege de week jouw kamerplanten dan nog eens. Wanneer het erg warm is, krijgen planten graag een extra slokje water.

Ook goed om te weten: Zo weet je of jouw kamerplanten water nodig hebben (of juist niet)

Twee tot drie keer per week

Er zijn ook een aantal kamerplanten die graag wat extra water drinken. Het is belangrijk dat bij deze planten de grond constant licht vochtig blijft, en de aarde dus niet uitdroogt.

Populaire kamerplanten die in de zomer wel van een licht vochtige grond houden zijn Alocasia’s, de Bananenplant, Strelitzia, veel Calathea-soorten en verschillende soorten palmen. In de winter geef je ook deze planten uiteraard minder water, dan kan je naar één tot twee keer per week schakelen.

Ook bij deze planten is het belangrijk dat je ze de hele week goed in de gaten houdt. Gaan de bladeren snel slap hangen? Dan mag je de volgende keer nog wat extra water geven.

Meer weten over het water geven van je kamerplanten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Roomed’s plantenguide: hoe vaak moet ik mijn kamerplanten water geven?
Sluiten