Renée Leeuw
Renée Leeuw Interieur 22 jan 2016

Hoe gezond zijn die ‘helende planten’ nou echt?

In 1989 kwam NASA naar aanleiding van hun Clean Air Study met een lijst helende planten. De studie onderzocht welke planten geschikt zijn om de lucht in ruimtestations te zuiveren van chemicaliën. Planten die goed uit de test kwamen zijn onder andere de Gerbera, Ficus, Graslelie, Chrysant, Klimop en Drakenboom. Nu horen we je al denken: 1989? In hoeverre kloppen die uitkomsten eigenlijk?

Een artikel in de Volkskrant geeft ons een snelle update en stelt een aantal vragen bij de NASA lijst van helende planten. Wat wij vooral willen weten: hebben planten nou echt een gezonde werking en zo ja, welke planten kunnen we dan het best in huis halen en hoeveel? Wij zetten de belangrijkste pro’s en cons uiteen..

Ook planten slapen ‘s nachts

Tom Dueck, ecofysioloog glastuinbouw aan Wageningen Universiteit, legt uit dat het fotosynthese proces van planten alleen werkt bij daglicht. Logisch natuurlijk. Maar dit betekent dus dat planten ‘s nachts geen zuurstof aanmaken, maar – net als wij – consumeren. Ja, ook planten slapen ‘s nachts en dan ademenen zij ook gewoon CO2 uit. De bewering dat planten meer zuurstof in de lucht brengen, moeten we dus met een korreltje zout nemen.

Maar hoe zit het dan met de psychologische gezonde werking van planten?
Oké, dus voor het zuurstofgehalte hoeven we niet per sé een plant in huis te halen. Dat is namelijk alleen goed te meten in een totaal afgesloten ruimte en tja, wiens huis is nou potdicht? Dat wil overigens niet zeggen dat een plant helemaal geen gezonde werking heeft. Vanuit de psychologie lijkt men wél overtuigd. Zo lijken patiënten eerder te herstellen van een operatie als ze een plant op hun kamer hebben. Dat blijkt weer uit een Amerikaans onderzoek onder patiënten van een galblaasoperatie.

En krijgen we echt minder stress door planten?
Vanuit de evolutiepsychologie komt de volgende verklaring: wij zijn van nature gewend om in de natuur te leven. Een groene omgeving zien wij als ‘veilig’ en ‘thuis’ en daar hebben we dus automatisch een prettig gevoel bij. Dat contact met de natuur ons minder stressvol maakt, blijkt wel uit studies. Je kunt namelijk de concentratie van het stresshormoon (cortisol) meten in het speeksel. Zo blijkt een ziekenhuisomgeving spanning te leveren terwijl de natuur die stress juist wegneemt.

Één plant per tien vierkante meter

Zo luidt het advies van NASA, maar heeft dat dus wel zin? Tja, er is dan misschien geen wetenschappelijk bewijs dat planten de lucht zuiveren, maar verschillende studies lijken wel de positieve psychologische invloed van planten te onderbouwen. Het luchtzuiverende effect van de helende planten van NASA’s lijst kun je wel met een korreltje zout nemen, maar voor je stressgehalte is het best de moeite waard om eens wat meer planten in huis én kantoor te brengen.

Ons advies: zet een plant op je bureau én breng wat meer groen in huis, voor de gezelligheid én een beetje minder stress. Kijk eens tussen dit lijstje van gezonde planten (met bijzonder helende werkingen) én check vooral onze tips voor het verzorgen van planten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

www.volkskrant.nl

Reageer op artikel:
Hoe gezond zijn die ‘helende planten’ nou echt?
Sluiten