Renée Leeuw
Renée Leeuw Compact Wonen 19 mrt 2016

Hoe bouw je een duurzaam en zelfvoorzienend huisje? Marjolein vertelt!

Wat ontstond in Amerika, krijgt nu ook langzaamaan steeds meer belangstelling in Nederland: de Tiny House Movement. Misschien heb je er weleens van gehoord, maar voor de leken onder ons leggen we hier even kort uit wat deze beweging eigenlijk inhoudt. In principe kwam het voort uit de wil om onafhankelijk te kunnen leven. Mensen gingen zelf een huisje bouwen en probeerden die zo duurzaam en zelfvoorzienend mogelijk te maken. Huisje ja, want het idee is ook om met zo min mogelijk te leven en eens goed te kijken naar de spullen die je hebt: wat heb je nou echt nodig om te leven? In Amerika worden de tiny houses voornamelijk op een trailer gebouwd zodat je eigenlijk als een nomade kunt leven en je huisje overal kunt plaatsen. Dat is in Nederland wat ingewikkelder. De eerste Nederlander die in zo’n klein, duurzaam en zelfvoorzienend huisje gaat wonen is Marjolein.

Op Roomed vertelt zij ons alles over haar avontuur en neemt ze ons mee in het hele proces (van ontwerp en bouw tot het zoeken van een standplaats en het verhuizen naar een tiny house). Vorige keer spraken we Marjolein over het waarom en hoe van haar nieuwe huisje; nu geeft ze ons een update én vertelt ze onder andere hoe ze straks gaat koken in zo’n zelfvoorzienend huisje.

Vorige keer dat we elkaar spraken, ging de bouw van je huisje net van start. Hoe staat het er nu mee?
Het gaat snel! Even een technisch verslag: de constructie van de buitenzijde is een heel eind op weg en de kozijnen en het uitzettuimelvenster zijn al gemonteerd. De wol-isolatie is in de muren en dak is geplaatst. Dimka is de Celit houtvezelplaten aan het bevestigen aan de buitenkant van de muren en op het dak. Daarop komt dan de gevelbekleding van ModiWood – thermisch gemodificeerd hout dat onbewerkt een heel lange levensduur heeft. Op het dak komt eerst een laag EPDM en daarbovenop ModiWood en de zonnepanelen. Verder is het wachten op de kozijnen, die ook van thermisch gemodificeerd hout worden.

Tegen- en meevallers so far?
Na lang zoeken heb ik eindelijk een zitbad gevonden. De meeste zijn te groot, maar uiteindelijk heb ik bij het Belgische Renobad een geschikt bad gevonden. Verder heb ik heel fijne sponsors gevonden die het mogelijk maken om mijn huisje zo duurzaam mogelijk te laten bouwen. Ik kom nog steeds niet onder budget uit hoor, maar het wordt nu wel een heel mooi huisje met prachtige materialen en innovatieve technologie, zoals een Victron Energy installatie om de energie van mijn zonnepanelen op te slaan.

Je hebt net een keuken besteld. Ik kan me zo voorstellen dat het geen standaard keuken wordt. Is deze keuken speciaal voor jouw huisje ontworpen of zijn er bepaalde keukenmodules die geschikt zijn voor jouw huis?
In een Tiny House telt elke centimeter en is alles maatwerk, dus dan is het belangrijk om een keuken te hebben, die niet alleen mooi is maar ook heel functioneel. Bij Bruynzeel Keukens hebben ze dat heel goed in de gaten. Samen met de ontwerpers van mijn huisje zijn ze tot een keukenontwerp gekomen, die helemaal gericht is op functionaliteit. Een keuken op maat dus. We hebben gekozen voor een witte keuken met een eikenhouten blad van licht gewicht, wat redelijk belangrijk is in mijn huisje op wielen. De keuken is gemaakt van FSC-gecertificeerd plaatmateriaal en heeft als enige keuken in de Benelux het Milieukeur certificaat. In mijn huidige woning staat een keuken, die al zo’n zeventien jaar oud is, dus je kunt je misschien wel voorstellen hoe ik er naar uitkijk om straks in die prachtige nieuwe keuken te mogen koken!

Nog even over de keuken.. het huis wordt gebouwd om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn en wordt dus niet aangesloten op een elektriciteitsnetwerk. Hoe zit het dan met het koken?
Elektriciteit is beperkt voorradig in mijn Tiny House. Ik moet dus een keuze maken: welke apparatuur wil ik van elektriciteit voorzien? Elektrisch koken is daarom niet de beste optie. Er komt een gasfornuis met een oven op flessengas. Nu heb je daar niet zo heel veel keuze in, vooral als de oven ook op gas moet zijn, maar ik heb er één gevonden in de winkel van De Pittenspecialist in Amsterdam. Een heel leuk winkeltje vol off-grid technologie. Eigenaar Frans weet daar enorm veel van en gaat straks ook de zonnepanelen en een geiser op gasflessen leveren en installeren. Je kunt natuurlijk ook voor andere opties kiezen in een Tiny House en hoef niet per se off-grid te gaan. Je kunt bijvoorbeeld ook een klein camping gasstel kiezen of zelfs een magnetron. Maar omdat ik graag en vaak kook, is een oven voor mijn een must have. En gelukkig kan je een Tiny House helemaal op maat ontwerpen en afstemmen op wat jij belangrijk en nuttig vindt.

Vorige keer vertelde je dat je op termijn een eigen watertank met filter wilt installeren om zo het regenwater op te vangen en te gebruiken om te douchen. Hoe ga je dat tot die tijd doen?
Een installatie om regenwater op te vangen en te filteren voor gebruik in de douche staat hoog op mijn verlanglijstje, maar heeft pas zin als ik een plek heb gevonden waar ik een paar jaar kan blijven. Tot die tijd kan ik gewoon een waterslang aansluiten. Ik ga alleen biologisch afbreekbare huishoudelijke- en verzorgingsproducten gebruiken. Daardoor kan ik het grijze afvalwater na filtering in de tuin gebruiken.

Over die standplaats gesproken.. hoe gaat het met de zoektocht?
Samen met Monique van Orden ben ik in contact met de Gemeente Bergen NH om een pilot project voor Tiny Houses te realiseren voor een paar jaar. Dit soort dingen kost tijd en mijn huisje is al eerder klaar. Ik heb er vertrouwen in dat de Gemeente Bergen ons plan goed zal keuren. Tot het zover is, heb ik een tijdelijke verblijfplaats in Alkmaar gevonden. Inmiddels schieten de Tiny House initiatieven als paddenstoelen uit de grond, de Tiny House Nederland community groeit enorm en er zijn al ruim 22 gemeenten bezig de mogelijkheden voor Tiny Houses te onderzoeken. Soms komt zo’n initiatief vanuit een politieke partij en soms vanuit een of meerdere enthousiaste mensen uit onze community. Ik ben ervan overtuigd dat er snel legale plekken voor een Tiny House zullen komen!

Benieuwd hoe het verloopt met Marjolein en haar tiny house? Over een paar weken geven we je weer een update, so stay tuned!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoe bouw je een duurzaam en zelfvoorzienend huisje? Marjolein vertelt!
Sluiten