Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Lifestyle 5 aug 2020

Goede vraag: zet je je ramen open met een hittegolf, of houd je ze beter dicht?

Het is wárm buiten. De zon staat te stralen aan de hemel en zorgt weer voor hoge temperaturen. Lekker barbecuen of picknicken op het strand of in het park. We weten wel wat ons te doen staat met dit weer: massaal naar buiten!

Maar als je dan weer binnenkomt, is het ook vaak warm tussen die vier muren. Je gooit snel een paar ramen open, want: frisse lucht en even de ruimte ventileren. Maar is dat wel zo slim? Zet je je ramen op of dicht met het warme weer?

Hittegolf 2020: zet je je ramen open of dicht

Het is vaak een natuurlijke reactie om je ramen open te zetten zodra het warm is buiten. Maar is dat wel slim om te doen, want wordt het daar binnen echt lekkerder van?

Het antwoord is nee: het is niet verstandig om met warm weer je ramen open te zetten. Je kunt tijdens een hittegolf – of überhaupt als het buiten warm is – je ramen beter dichthouden.

Waarom? De kans is groot dat het buiten niet per se koeler is dan binnen. Zet je je ramen ‘lekker’ open, dan koelt het binnen dus niet af. Integendeel, die warme lucht van buiten trekt nu juist je huis in.

Handig: Zo kun je een hittegolf doorstaan als je in de stad woont

Zet je ramen ‘s avonds open

Wil je toch je huis luchten? Ze dan ‘s avonds of ‘s nachts je ramen open. De zon is dan weg en staat in ieder geval niet meer op je huis te branden.

Als je zonwering hebt, dan is het aan te raden om deze overdag naar beneden te doen. Ook gordijnen kunnen helpen om de warme zon uit huis te houden – hoewel dit minder goed werkt dan zonnewering. Ons advies is dan ook: houd zowel de ramen als je gordijnen overdag gesloten, zodat het binnen lekker koel blijft.

Last van muggen? Deze 7 planten helpen tegen muggen

Tips om je huis koel te houden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Goede vraag: zet je je ramen open met een hittegolf, of houd je ze beter dicht?
Sluiten