Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Lifestyle 4 aug 2020

Het wordt weer 30 graden: zó overleef je het beste een hittegolf in de stad

Het Nederlandse klimaat, we kunnen d’r niets van op aan. In de zomer kunnen we van de één op andere dag zomaar in een tropisch klimaat zitten. Met temperaturen boven de 30 graden is zo’n hittegolf doorstaan vooral in de stad best een uitdaging. Gebouwen die de wind tegenhouden, weinig groen en veel tegels zorgen ervoor dat het in steden al snel nóg warmer aanvoelt.

Tegels houden de warmte langer vast, waardoor de gevoelstemperatuur in steden wel negen graden hoger kan zijn dan op het platteland! En dan hebben we het nog niet eens over onze kleine appartementjes, die binnen no time veranderen in een dampende sauna… Daarom een paar handige tips: zó kun je die hittegolf in de stad doorstaan.

1. Houd ramen en gordijnen overdag dicht

Tijdens een hittegolf is de temperatuur buiten overdag hoger dan binnen. Houd daarom de ramen dicht en sluit de gordijnen. Pas als het ‘s avonds wat koeler is, kun je de ramen weer openzetten voor frisse lucht. Dus sluit de gordijnen overdag en houd het lekker koel binnen.

2. Zorg voor voldoende ventilatie

Met de ramen dicht kan het algauw veel te benauwd worden in huis. Zorg daarom voor een goede ventilator of air conditioner in huis (dit houd ook de muggen weg).

3. Weg met dat dekbed!

Als je het warm hebt, kun je vaak moeilijker slapen. Een goed begin is dan om dat dikke dekbed uit je laken te halen en alleen onder het laken te slapen. Yes, het is even wennen als je normaalgesproken onder een dik deken slaapt.

4. Drink voldoende water

Natuurlijk weet je dit wel, maar soms moet je er toch weer even aan herinnerd worden: drink genoeg water! Als je niet aan je dagelijkse liters water komt, vul dan een limonadetap met water en munt, citroen of komkommer zodat je elke keer een lekker fris watertje kan tappen.

Lees ook: 5 praktische tips om aan je dagelijkse hoeveelheid water te komen

5. Zorg voor zonwering

Van luiken en shutters tot ouderwetse zonwering. Zodra je iets voor de ramen plaatst, zal de zon jouw appartementje niet meer ondraaglijk warm kunnen maken.

6. Neem een voetenbad

Zorg voor voldoende verkoeling. Spring onder een lauwe douche of neem een verkoelend voetenbadje. Ook direct een goed moment om je voetjes eens wat extra aandacht te geven.

Heb je een tuintje? Zorg dan ook goed voor je planten met deze aanvullende tips.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het wordt weer 30 graden: zó overleef je het beste een hittegolf in de stad
Sluiten