Zo bescherm je je kamerplanten het beste tegen de zomerhitte

Sommige kamerplanten vinden een paar graden meer of minder geen probleem, maar andere kamerplanten kunnen het wél moeilijk krijgen als de temperaturen richting de 30 graden gaan. Met de naderende hittegolf is het dus even oppassen geblazen. Wij vertellen je hoe je jouw kamerplanten het beste tegen de zomerhitte beschermt.

Het zou natuurlijk zonde zijn als al jouw kamerplanten na een week volledig uitgedroogd zijn… met deze tips gaan we dat voorkomen, en helpen we jouw kamerplanten de zomer door.

1. Haal je kamerplanten uit de vensterbank

Vetplanten en cactussen kunnen prima op een lichte plek staan, maar veel zonuren zijn ze in Nederland niet gewend – het is hier immers nooit écht lang zonnig. Haal ook jouw doorgewinterde vensterbank-kamerplanten dus even een tijd uit de felle zon, en zet ze op een andere plek met voldoende licht. Dit geldt uiteraard ook voor andere kamerplanten waarvan de bladeren snel kunnen verbranden.

2. Geef geen extra plantenvoeding

Veel licht en warmte zorgen er tijdens een hittegolf al voor dat jouw planten een boost krijgen om te groeien. Als je daar ook nog eens extra plantenvoeding bij gaat geven, is de kans groot dat de plant een overkill aan energie heeft wat hij niet kwijt kan. Planten kunnen hierdoor sterven, dus houd dat shotje plantenvoeding nog maar even in de fles.

3. Houd het zo koel mogelijk in huis

Niet alleen fijn voor je kamerplanten, maar ook voor jezelf. Houd het zo koel mogelijk in huis door de ramen dicht te houden, en de gordijnen te sluiten als de zon op het raam schijnt.

> Is het warm in huis? Zo houd je je huis én je hoofd koel

4. Zet tropische kamerplanten buiten

Als je veel tropische kamerplanten in huis hebt, zou je ervoor kunnen kiezen om de planten tijdelijk buiten neer te zetten. Ga wel altijd voor een plek in de schaduw om het verbranden van de bladeren te voorkomen. Als je temperatuur ‘s nachts minder dan 15 graden wordt, zetten wij ze altijd weer binnen neer.

Let op: kamerplanten die buiten staan zijn wél vatbaarder voor beestjes als spint, bladluis en wolluis. Dit wil je natuurlijk niet in huis halen, dus controleer je kamerplanten altijd voordat je ze weer op hun oude vertrouwde plek terugzet.

5. Extra water geven

De kans is groot dat jouw kamerplanten tijdens een hittegolf extra water nodig hebben om te blijven leven. Houd de blaadjes dus goed in de gaten. Gaan ze hangen of krullen, dan is het tijd om de gieter erbij te pakken. Ook handig om te weten: 3 tekenen dat je je kamerplant te weinig water geeft (voordat ‘ie dor is).

6. Geef ‘s morgens water

Als het uitkomt, geef je kamerplanten dan het liefste ‘s morgens water. ‘s Morgens is het het koelste in huis. Hierdoor verdampt het water minder snel, en kunnen meer waterdruppels tot aan de wortels van de plant komen.

Meer lezen over kamerplanten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo bescherm je je kamerplanten het beste tegen de zomerhitte
Sluiten