The Hill House Chair door Charles Rennie Mackintosh

Elke dag komen wij de mooiste meubels, accessoires en kunstwerken tegen. En hoewel we houden van jong, nieuw talent, willen we de grondleggers van design zeker niet vergeten. Daarom delen we in de serie Interior Icons onze favoriete ontwerpen met jou. Of het nu gaat om een klassieke stoel of een moderne kast, een budget merk of een designer topstuk, waar we nog even voor moeten sparen. Wij zetten onze favorieten graag in de spotlights!

In deze Interior Icons: The Hill House Chair, ontworpen door Charles Rennie Mackintosh. Wat deze stoel zo bijzonder maakt? In een tijd waar de Victoriaanse architectuur haar hoogtepunt bereikte, bracht Mackintosh juist rust, regelmaat en strakke lijnen terug. De Victoriaanse stijl staat vooral bekend om veel bloemenprints, overdadige ‘krullen’ in meubels en architectuur met veel luifels en andere poespas. De ontwerpen van Mackintosh hebben allemaal veel detail, maar zijn alles behalve overdadig. En dat was in die tijd best wel een verademing!

Het ontwerp

De stoel, ontworpen omstreeks 1902, heeft een rechte zitting en een hoge rugleuning. Het ontwerp is afgeleid van de veel voorkomende ‘ladder stoel’: een stoel met een rugleuning van twee staanders waarbij er net als bij een ladder dwarsliggende planken of stokken tussen worden bevestigd. Door de hoge rug te combineren met slanke stoelpoten en een kleine zitting krijgt de stoel een vrouwelijke, fragile uitstraling. Mackintosh ontwierp deze stoel dan ook meer als kunstobject dan als stoel om daadwerkelijk op te zitten.

Bron: Wiki

The Hill House in Schotland

De stoel is onderdeel van het door Mackintosh ontworpen buitenhuis in Helensburgh. Dit huis wordt gezien als een van de bekendste projecten van Mackintosh. De constructie van het huis is totaal asymmetrisch, met veel puntdaken, een toren en verschillende kozijnen. De stoel werd speciaal ontworpen voor ‘The White Room’, een van de slaapkamers in het huis. Deze slaapkamer heeft voornamelijk witte muren en meubels, waardoor de zwarte stoel voor een mooi contrast zorgt.

Ben je benieuwd naar het interieur van dit huis? Check dan even deze website voor een virtuele tour!

Ook leuk om te weten:

  • De serie eetkamerstoelen hebben als rugleuning hetzelfde raster als de bovenkant van The Hill House Chair.
  • De eigenaar van The Hill House was Walter Blackie, een uitgever. Mackintosh nam zijn taak als interieur designer behoorlijk serieus en koos voor hem zelfs de bloemen uit die hij op tafel zou moeten zetten, zodat de bloemen niet zouden vloeken met het interieur.
  • Het huis is in 1982 gedoneerd aan The National Trust for Scotland. De bovenste verdieping wordt nu verhuurd als vakantiebestemming!
  • De stoel werd door Maarten Baas letterlijk in brand gezet. Waarom? Dat lees je in deze Interior Icons!

Over Charles Rennie Mackintosh
Charles Rennie Mackintosh (1968-1928) was een architect en designer van Schotse afkomst. Op 16-jarige leeftijd ging hij aan de slag bij architect John Hutchison en volgde hij lessen aan de Glasgow School of Art. Zijn ontwerpen in zowel design als architectuur zijn te herkennen aan gestileerde (versimpelde) rozenknoppen en strakke lijnen. Vooral in Glasgow zijn gebouwen van zijn hand te vinden: villa’s, kerken en kantoorpanden. Zijn werk viel op omdat hij zich wist te onderscheiden met moderne ontwerpen in een tijd van overdadige designs en architectuur. Hiervoor haalde hij zijn inspiratie uit de Japanse kunst. Zijn stijl was zeer modern, maar toch altijd met veel detail. Zijn ontwerpen zijn nu onder andere te zien in het Victoria and Albert Museum in Londen.

Reageer op artikel:
The Hill House Chair door Charles Rennie Mackintosh
Sluiten