Renée Leeuw
Renée Leeuw Tips 27 okt 2016

Hier moet je zijn tijdens Dutch Design Week 2016

Momenteel is de Dutch Design Week in volle gang. Deze week draait het in Eindhoven allemaal om, jawel, design van eigen bodem. Van interieur tot mode en van technologie tot conceptueel ontwerp; de diverse mix aan ontwerpen maakt dit event voor vrijwel iedereen interessant. Uiteraard namen wij alvast een kijkje en zochten we uit welke plekken je absoluut moet bezoeken.

Tipje: de meeste locaties kun je te voet bereiken, maar sommige plekken liggen iets verder van elkaar verwijderd. In dat geval kun je de speciale Dutch Design Week taxi’s nemen, die je (gratis) naar verschillende locaties in de stad brengen.

1. Maarten Baas makes time – VDMA-gebouw

Onlangs installeerde Maarten Baas een levensechte klok op Schiphol en ook tijdens deze week gaat het bij de designer – die we allemaal kennen van de Smoked Chairs – om tijd. Maarten Baas exposeert samen met een aantal andere grote namen in het VDMA-gebouw in het centrum van Eindhoven. Je loopt bij binnenkomst eerst langs een tijdlijn van zijn ontwerpen, die eindigt bij een boom. Wat daar precies mee gebeurt, verklappen we nog niet. Het gave aan deze expositie is de diverse mix: van video en interactieve kunstinstallaties tot fotografie en een feestelijk pop-up restaurant met als chefkok Sergio Herman.

2. Broken White – Van Abbemuseum

Voor deze expositie werkte het Van Abbemuseum samen met Design Academy Eindhoven. Het draait bij deze tentoonstelling vooral om kleuren en de betekenissen die ze oproepen. Voor Broken White hielde verschillende kunstenaars en designers zich bezig met kleur en de verschillende percepties, vormen en mogelijkheden van kleur. Sommige designers combineren kleur met geluid, anderen kozen weer voor een combinatie met video of een spel met licht en water. Echt een heel leuke tentoonstelling met een overload aan kleur dus! Deze expositie is ook na Dutch Design Week nog te bezoeken, namelijk t/m 6 november.

3. Piet Hein Eek – Strijp R

Een plek die altijd leuk is om te bezoeken is de fabriek van Piet Hein Eek op Strijp R. Naast zijn eigen collecties kun je hier ook het werk van andere designers zien. Elk jaar selecteert Piet Hein Eek een aantal jonge ontwerpers die hun werk mogen tonen in de galerieruimte van de fabriek. Ook de nabijgelegen ateliers, die het hele jaar door gevestigd zijn op Strijp R, openen hun deuren zodat je een kijkje kunt nemen in hun studio’s en het nieuwste werk kunt bezichtigen. Tipje van ons: het restaurant van Piet Hein Eek serveert altijd een goede lunch!

4. Design Academy Eindhoven – De Witte Dame

Elk jaar presenteren afgestudeerden van Design Academy Eindhoven hun afstudeerprojecten tijdens de Dutch Design Week. Het valt ons op dat de afgestudeerden bijna allemaal bezig zijn met social design. Puur ontwerpen voor het ontwerpen gebeurt hier eigenlijk niet. Alles heeft wel een diepere laag; soms erg diep en conceptueel, maar ook heel verfrissend en vernieuwend. Hier moet je absoluut heen als je benieuwd bent waar jonge ontwerpers van nu mee bezig zijn.

5. Sectie C

Op Sectie C loop je tussen werkplaatsen van verschillende kunstenaars, ontwerpers, ambachtslieden en andere ondernemers. Het gebied ligt iets buiten het centrum en je kunt daarom het beste een van de DDW-taxi’s nemen of de ouderwetse schoolbus. Sectie C is een industrieel terrein waar vrijheid voorop staat en waardoor hier een heel chille vibe hangt. Aan het eind van de middag worden de vuurkorven aangestoken, bandjes treden op en er zijn genoeg kraampjes en barretjes op het terrein te vinden. Een goede plek om je dag af te sluiten dus!

De Dutch Design Week vindt plaats van 22 t/m 30 oktober in Eindhoven. Kaartjes kun je hier alvast kopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hier moet je zijn tijdens Dutch Design Week 2016
Sluiten