Hannah Westra
Hannah Westra Shopping 13 nov 2015

Het verhaal achter de Gevonden op Marktplaats Wintersalon

Deze week opende de Gevonden op Marktplaats Wintersalon. Dit is een pop-up store vol prachtige vintage finds, kunst en design van Marktplaats. Normaal gesproken deelt oprichter Julien Rademaker zijn finds alleen op zijn blog en in zijn wekelijkse columns voor de Volkskrant, maar voor de Wintersalon gaf hij zijn vondsten een fysiek plekje en stylde hij (inclusief zelfontwikkelde kleuren verf) een loods aan de KNSM-laan in Amsterdam. Een goed moment voor ons om een kijkje te nemen en Julien te ondervragen over zijn bijzondere hobby en de Wintersalon.

In de loods aan de KNSM-laan hangt een gezellige sfeer. Boven voelt het alsof je recht de jaren tachtig en negentig in stapt, beneden staat ook veel mid-century design. Genoeg moois te zien en alles is zo ingericht dat het echt voelt alsof je bij iemand de woonkamer binnenloopt.

Gotta love these mid-century #tropical vibes at the #gevondenopmarktplaats wintersalon! #vintage #Amsterdam

Een foto die is geplaatst door Roomed (@roomednl) op

Voor de Wintersalon deelde Julien de ruimte op in verschillende ‘woonkamers’, inclusief kunst en planten. “Ik wilde niet gewoon een stoel, bank en tafel neerzetten, maar er echt een geheel van maken door dingen te combineren en ook kunst op te hangen en planten neer te zetten. Spullen worden vaak mooier als je ze in de context van een interieur plaatst; verschillende stijlen combineren maakt het juist interessant”, vertelt hij.

Kijkend naar de ruimte lijkt het alsof hij vooraf alles piekfijn bij elkaar heeft uitgezocht, maar dat is niet bewust gedaan. “Ik had een half jaar geleden nog geen idee hoe de Wintersalon eruit zou gaan zien. Toen hadden we deze ruimte nog niet eens. Ik ben constant op zoek naar dingen die ik mooi vind, maar denk van tevoren niet uit hoe het eindresultaat wordt. Daarvoor ben ik ook afhankelijk van de spullen die ik vind.” Als voorbeeld wijst Julien een aantal bijzondere witte stoelen van staal aan. “Ineens waren die stoelen er. Dat bedenk je niet vooraf. Maar als je ze dan aan een normale tafel zet, werkt het wel. Dat is misschien ook wel een beetje de kracht van het stijlen. Uiteindelijk moet je het gewoon neerzetten en ophangen en merk je vanzelf of het past.”

Marktplaats als spoedcursus interieurontwerpen

Gevonden op Marktplaats begon ongeveer vijf jaar geleden als hobby; een plek waar Julien zijn vrienden wees op toffe dingen die hij tegenkwam op het bekende online platform. In die tijd ging hij groter wonen en was hij dus op zoek naar spullen. Op Marktplaats kwam hij zoveel tegen wat tof was, dat hij het wilde delen met de wereld. Hij kon het immers niet allemaal zelf kopen. Inmiddels is zijn blog zijn visitekaartje voor stylingklussen. “Het was eigenlijk een soort spoedcursus interieurontwerpen. Alles wat ik nu weet, komt doordat ik soms wel vijftig pagina’s afstruinde voor een item. Op een gegeven moment begon ik dingen te herkennen en wist ik het verhaal erachter. Ik weet nog steeds niet alles, dus het blijft een leerschool. Als ik iets bijzonders vind, ga ik op onderzoek uit.”

“Een interieur is nooit echt af. Het is juist leuk als niet alles hetzelfde blijft”

Alles in de Wintersalon is te koop, maar het is tegelijkertijd een soort expositie. Zodra iets verkocht wordt, blijft het nog ongeveer twee weken staan om het geheel in tact te houden, daarna komt er weer iets nieuws in de plaats. Julien ziet de salon als een soort speeltuin. “Ik blijf constant bezig met stylen van nieuwe spullen.” Dat werkt volgens hem hetzelfde als in een normaal huis. “Een interieur is nooit echt af. Dus als je dan iets moois vindt dat mooier is dan wat je al hebt en je hecht er weinig waarde aan, is het juist leuk om weer te veranderen.”

Verder kijken dan de trend

Hoewel er in de tijdelijke winkel genoeg dingen staan die je op het moment veel ziet, staan er ook heel wat minder trendy spullen. Julien legt uit dat hij dat juist een stuk interessanter vindt dan alleen spullen die gehypet zijn. “Een stoel van Eames interesseert me bijvoorbeeld niet zo veel. Dat is gewoon niet spannend, want daar zitten zoveel mensen achteraan. Het is juist leuk om spullen te vinden die nog geen label hebben of die misschien niet eens echt veel waard zijn, maar wel heel mooi. Het gaat erom wat je esthetisch mooi vindt. Soms kan iets bijvoorbeeld heel onbenullig lijken, maar als je het dan neerzet met andere dingen eromheen is het ineens bijzonder. Spullen op zich zijn altijd vervangbaar.”

“Als er een shortcut zou zijn hoe je dingen snel vindt, dan zou ik die natuurlijk niet delen. Maar goed, die is er ook niet.”

Gouden tip

Uiteraard vroegen we Julien ook nog even of hij de gouden tip heeft voor andere Marktplaats- en vintagefanaten. Helaas maar waar, zijn grootste tip is toch echt ‘geduld hebben en heel lang zoeken’. En als het aan hem ligt, kun je misschien het best de trends loslaten. “Niet bang zijn. Zoek niet alleen dingen die je overal ziet, maar creëer je eigen esthetiek. Bedenk wat bij je past en kijk dan of het werkt. Gewoon blijven proberen, als je goede spullen koopt kun je ze toch wel weer verkopen. Schrik niet af van stoffige huizen, maar plaats het item dat je tof vindt in een nieuwe context. Je luistert ook heel veel verschillende soorten muziek, dus durf dat ook in je interieur. Maak je muur gewoon een keer roze. Als dat niet bevalt, kun je er altijd weer met witte verf overheen!”

Wil je de volledige collectie zelf bekijken? De Gevonden op Marktplaats Wintersalon is sowieso tot eind januari te bezoeken aan de KNSM-Laan 301 in Amsterdam. En wie weet kunnen we bij groot succes nog iets langer genieten van deze tijdelijke shop. Worth a visit!

Reageer op artikel:
Het verhaal achter de Gevonden op Marktplaats Wintersalon
Sluiten