Hét stappenplan voor het inrichten van een kleine tuin

In de stad mag je al heel blij zijn met een kleine tuin, maar het inrichten van zo’n buitenruimte kan nog weleens lastig zijn. Net als het inrichten van een kleine ruimte vraagt het om een beetje creativiteit. En daar komt nog wat bij kijken. Het kan behoorlijk helpen als je een beetje groene vingers hebt. Om jouw creativiteit een boost te geven, zetten wij de beste tips voor de kleine tuin op een rijtje. Zo kun jij hier straks heerlijk genieten van de zon, het groen én de rokende barbecue.

Heb je geen tuin, maar wel een fijn balkon? In dit artikel geven we vier tips om optimaal van de zon te genieten vanaf je kleine balkon. Val je in de categorie ‘wel een huis, geen buiten’? Hier lees je hoe je zelfs dan van het mooie zomerweer kunt genieten.

Stap 1. Maak een plattegrond van de tuin

Een goede voorbereiding is het halve werk. Meet de tuin op en teken dit uit op schaal. De plattegrond hoeft er niet mooi uit te zien, maar het moet wel duidelijk zijn wat de precieze afmetingen zijn. Wanneer je goed in kaart hebt hoe groot de tuin is, kun je beginnen met de inrichting.

Stap 2. Deel de tuin in op papier

Voordat je allerlei spullen gaat kopen, is het handig om te weten waar je de tuin voor gaat gebruiken. Komt er een mini-kas, wordt het een plek voor barbecues en borrels of een combinatie van beide? Zodra je dit hebt besloten, kun je de tuin indelen. Geef de spullen die je nodig hebt – tafels, stoelen of een kleine loungeset – een plek op de plattegrond. Zo heb je een duidelijk overzicht en kun je gericht aan de slag.

Stap 3. Breng in kaart of een opknapbeurt nodig is

Moeten er nieuwe tegels gelegd worden? Zitten er scheuren in een muur? Kijk hier naar voordat je de tuin gaat inrichten. Nu is de tuin immers nog ‘soort van’ kaal. Knap de tuin daarom eerst op. Zeker in een kleine tuin kan dit de looks al gauw verbeteren.

Stap 4. Zoek uit hoeveel zon-uren jouw tuin heeft

Planten maken iedere tuin levendig en kleurrijk, maar vooral in een kleine tuin kun je hier lekker mee losgaan qua decoratie. Ook zorgen ze voor verkoeling, maar belangrijk is natuurlijk dat sommige planten meer zon nodig hebben dan anderen. Check daarom eerst even goed hoeveel zonlicht jouw tuin krijgt. Kies hier vervolgens de juiste planten op uit.

Stap 5. Ga op zoek naar mooie accessoires

Een voor de hand-liggende stap, maar niet geheel onbelangrijk: goede aankleding. Dit is dé key voor een fijne sfeer. Heb je een loungeplek of zithoek gecreëerd? Zoek dan vrolijke kussens uit om het op te fleuren. Bij veel bloemen planten kun je gaan voor verschillende soorten potten, zoals deze stoere DIY bloempotten.

Stap 6. Ga de hoogte in

Is jouw tuin vol, maar wil je nog meer sfeer en decoratie toevoegen? Net als in een klein huis adviseren we je om de hoogte in te gaan! Maak gebruik van de schutting of muren en vergeet vooral niet dat de lucht tot jouw beschikking is. Overweeg een pergola en als je al een overkapping hebt, kun je hier ook weer decoraties aan hangen.

Meer lezen over een kleine tuin:

www.curbed.com

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Hét stappenplan voor het inrichten van een kleine tuin
Sluiten