Geert Remmelink
Geert Remmelink Wooninspiratie 4 mei 2016

Het stadhuis van Deventer heeft een gevel met vingerafdrukken van locals

Wauw! Het nieuwe stadhuis van Deventer laat zien hoe een stadhuis er anno 2016 uit hoort te zien. Door de klassieke elementen past het stadhuis goed tussen de eeuwenoude panden in de binnenstad, terwijl de moderne aspecten het ontwerp heel eigentijds maakt. Maar de absolute eye-catcher is de kunstzinnige gevel, die bestaat uit duizenden vingerafdrukken van Deventernaren. Het ziet er niet alleen heel gaaf uit, maar het maakt het stadhuis ook uniek en passend bij de stad. Petje af voor Neutelings Riedijk Architecten die verantwoordelijk zijn voor dit stijlvolle ontwerp.

Niet alleen het stadhuis van Deventer heeft een gaaf ontwerp. Ook dit eenkamerhotel op het dak van een oude fabriek mag er wezen!

De combinatie van klassiek en modern is altijd goed. Hoewel het hele stadhuis nieuwbouw is, heeft het wel een klassieke look. De schuine daken met de hoge dakramen en het houten frame voor de gevel zijn een hint naar vroeger, terwijl de grote glazen entree en de lichte houtkleur het stadhuis een eigentijdse uitstraling geven.

De gevel van het stadhuis van Deventer is behoorlijk uniek. Letterlijk, want de gevel is vormgegeven met de vingerafdrukken van 2.264 Deventenaren. Dit toffe idee kwam van kunstenares Loes ten Anscher. Zij zorgde ervoor dat het stadhuis écht van de stad werd. De vingerafdrukken zijn gegoten in aluminium roosters, die ‘s avonds het stadhuis een bijzondere look geven.

Wij schreven eerder al over deze bijzondere gevel van het Ragnarock Museum, die net zoals het stadhuis van Deventer perfect bij het doel van het gebouw past.

De houten constructie die het stadhuis aan de buitenkant siert is ook doorgevoerd in het interieur. Dat is heel gaaf, want zo heeft het stadhuis vanbinnen dezelfde look als vanbuiten. Het herhalen van de stijl is ook een slimme manier om rust te creëren. Bovendien zorgt het hout voor een warme sfeer in het interieur.

Net zoals in de rest van de stad zijn er in het stadhuis hofjes te vinden. Één hofje vormt de centrale hal van het stadhuis en is daarom overdekt. Het andere hofje vormt de binnenplaats van het stadhuis. Ook hier hebben de architecten dus weer voor herhaling gezorgd.

Het schuine dak is wat naar achteren geplaatst, waardoor er een fijn dakterras is ontstaan. Vanaf deze plek heb je een prachtig uitzicht over de binnenstad van Deventer. En door de hoge ramen op de bovenste verdieping komt er veel natuurlijk daglicht naar binnen. Er komt zelfs zoveel daglicht naar binnen dat lampen veel minder nodig zijn, waardoor er veel minder energie verbruikt wordt. Heel duurzaam dus!

Fotografie: Scagliobrakkee / © Neutelings Riedijk Architects

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

www.archdaily.com

Reageer op artikel:
Het stadhuis van Deventer heeft een gevel met vingerafdrukken van locals
Sluiten