Renée Leeuw
Renée Leeuw Interieur 6 dec 2015

Het nachtkastje van Tony’s Chocolonely’s ontwerper Arjen

Een rubriek helemaal gewijd aan slaap? Dat klinkt slaapverwekkend.. maar is dat zo erg? Wij denken van niet. Slapen is misschien wel wat we het liefst doen. Geen mens kan zonder en als je het goed doet, dan doe je het elke dag, de héle dag. In deze rubriek laten we elke twee weken het nachtkastje van een inspirerend persoon zien en proberen we achter de slaapgewoonten en dagelijkse routines van de slapers te komen.

Deze keer spreken we Arjen Klinkenberg. Hij is ontwerper bij Tony’s Chocolonely – ja, van die lekkere oneerlijk verdeelde chocoladerepen, waar je maar van blijft dooreten. Bij Tony’s lopen er echter al drie Arjens rond en daarom luistert Arjen daar naar Klink. Tony’s zit in het Westerpark en Arjen/Klink woont in Amsterdam-Noord, dus kan lekker op de fiets naar zijn werk. Hij wordt blij van de lage winterzon in het Westerpark, chocolade met pepernoten (waar wij hier op de redactie nog stiekem op wachten) en stripjes maken met zijn zoons, die twaalf en tien jaar oud zijn.

Bekijk hier het nachtkastje van Urban Jungles’ Victor

Ben je een ochtend- of avondmens?
Ik ben een avondmens. ‘s ochtends heb ik meestal even nodig om op gang te komen, al is dat met twee tienerzoons niet altijd mogelijk. Ik functioneer slecht met minder dan acht uur slaap. Doordeweeks ga ik ‘s avonds dan ook op tijd naar bed, maar als iedereen uit logeren is en ik alleen thuis ben, vind ik het heerlijk om ‘s avonds films te kijken, te tekenen of in het donker met spuitbussen eropuit te trekken.

Hoe laat sta je meestal op?
Doordeweeks staat de wekker op twee minuten over zeven. Meestal zijn we al wakker voordat hij afgaat; mijn oudste zoon heeft een biologische klok die altijd een half uur voor staat. In het weekend mag ik gelukkig altijd even blijven liggen.

Wat zijn jouw ochtendrituelen?
De hele ochtend is een ritueel met kinderen; opstaan, tafel dekken met hongerige katten en een hond, die in de weg lopen, eten, broodtrommels vullen.. Heeft iedereen zijn gymkleren mee, heeft iedereen z’n huiswerk af? Als m’n vriendin ze een slinger naar school geeft, ga ik douchen en rond half negen spring ik op de fiets naar Tony’s. Vaste route, lekker met het pontje en pas tijdens die reis begint de dag voor mij.

“Ik ben absoluut een snurker. De buren vragen de volgende ochtend weleens of ik lekker geslapen heb..”

Wat ligt er momenteel op jouw nachtkastje?
Een enorme wekker. Vroeger werd ik graag wakker met een cd’tje, maar die doet het niet meer. Verder staat er een lamp, die vroeger op het bureau van mijn opa stond, een voorleesboek (niets gezelliger dan met z’n allen op het grote bed liggen lezen) en schriftjes waar ik sinds de geboorte van mijn zoons iedere maand iets schrijf over hen. Mijn nachtkastje is ingebouwd in een zelfgemaakte kast-bed-unit. We wonen in een klein arbeidershuisje in Amsterdam-Noord, waar iedere kubieke meter handig is. Dus mijn favoriete strips en graphic novels staan binnen handbereik en mijn kleren zitten in een lade onder het bed. Er hangen ook ingelijste tekeningen van Sinterklaasavond – ik ben bezig met een aantal kinderboeken over Sinterklaas en Zwarte Piet. Ik probeer tussen alle negativiteit en zelfprofilering in de Pietendiscussie mijn liefde voor Zwarte Piet op een creatieve, positieve manier naar buiten te brengen.

Waar slaap je het best?
Ik slaap overal goed en meestal al voor ik het kussen raak, maar niets slaapt zo lekker als mijn eigen bed naast m’n meissie.

Ben je een snurker of een prater in je slaap?
Een snurker. Van het kaliber dat – als we in de zomer met het raam open slapen – de buren de volgende ochtend vragen of ik lekker geslapen heb.

Wat is de laatste droom die jij je kan herinneren?
Als ik ‘s ochtends mijn droom kan herinneren, schrijf ik ‘m altijd op. De laatste ging over dat ik in het hiernamaals was, wat bestond uit gigantische zalen in een gebouw die gewijd waren aan een bepaalde interesse: schilderkunst, dans, muziek. Daar werden lessen gegeven en daar zaten dan mensen, die daar de eeuwigheid wilden slijten. De zon scheen door hoge ramen naar binnen, het was een heel mooie sfeer en ik was op zoek naar mijn jongste zoon. Het was niet eng of paniekerig, maar heel fijn. Ik droom over het algemeen sowieso heel prettig.

Waar wil je nog graag over dromen?
Toen ik jong was, heb ik een periode gehad waarin ik wist dat ik droomde. Lucide dromen heet dat geloof ik. Dan kan je je droom overnemen of vliegen, zoals ik deed. Ik zat nogal heavy in de superheldenstrips toen. Een rondje vliegen zou ik graag nog eens doen. Dat voelde echt als een bevrijding.

Heb jij nog een suggestie voor ‘het nachtkastje van..’? Wij zijn benieuwd!

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Het nachtkastje van Tony’s Chocolonely’s ontwerper Arjen
Sluiten