Interieur 27 sep 2015 Renée Leeuw

Het nachtkastje van singer-songwriter Josephine Zwaan

Een rubriek helemaal gewijd aan slaap? Dat klinkt slaapverwekkend.. maar is dat zo erg? Wij denken van niet. Slapen is misschien wel wat we het liefst doen. Geen mens kan zonder en als je het goed doet, dan doe je het elke dag, de héle dag. In deze rubriek laten we elke twee weken het nachtkastje van een inspirerend persoon zien en proberen we achter de slaapgewoonten en dagelijkse routines van de slapers te komen.

Deze keer spreken we Josephine Zwaan, singer-songwriter en vocal coach. Al haar hele leven woont – en werkt – ze in hetzelfde pand in de Baarsjes in Amsterdam. Haar studio zit in de kelder, die haar vader in de jaren tachtig heeft gebouwd. Op de begane grond is de galerie van haar moeder, waar Josephine zelf zangles geeft, aan de vleugel in de etalage. Op de eerste etage woont haar moeder en zelf woont ze op vier hoog. Misschien ken je Josephine al wel, maar voor wie haar naam nu voor het eerst hoort: zie (en luister!) onderstaande video.

Josephine wordt blij van goede gesprekken, onverwachtse wendingen en het maken en leren van nieuwe dingen. Momenteel ontwikkelt Josephine zich dan ook tot producer en wij zijn erg benieuwd naar haar dagelijkse slaaproutines!

Bekijk hier het nachtkastje van Souraya van Binti Home blog

josephine zwaan singer-songwriter

Ben je een ochtend- of avondmens?
Ik ben een avondmens. Als ik in mijn studio bezig ben, lukt het meestal niet om voor vier uur ‘s nachts te stoppen. Er zijn op dat tijdstip geen afleidingen en ik kan dan helemaal de diepte in. De keren dat ik echt vroeg opsta, geniet ik daar wel heel erg van. Het frisse gevoel van een nieuwe dag, die vervolgens eindeloos duurt.

Hoe laat sta je meestal op?
Rond een uur of tien. Ik hoef bijna nooit vroeg op te staan, omdat mijn zanglessen en optredens vooral ‘s avonds zijn en ik mijn tijd verder vrij kan indelen.

Wat is het eerste wat je doet als de wekker gaat?
Knuffelen met mijn vriendin. Die moet vaak vroeger op dan ik. Meestal blijf ik nog een tijdje in bed met mijn telefoon: nieuwe muziek checken, artikelen lezen, dat soort dingen.

Wat ligt er momenteel op jouw nachtkastje?
Een heleboel:

  • Een stapel boeken, omdat ik meestal meerdere boeken tegelijk lees. In dit geval zijn dat Writing Better Lyrics van Pat Pattison, African Musical Symbolism in Contemporary Perspective van John Collins, en Taal Is Zeg Maar Echt Mijn Ding van Paulien Cornelisse. Daaronder liggen drie Filosofie Magazines, daar ben ik al jaren op geabonneerd. En een roze schrijfboekje, dat ik onder andere gebruik tijdens mijn schrijfcursus.
  • Mijn astma medicijnen. Oranje is voor elke dag en blauw is voor als ik echt benauwd ben.
  • Mijn bril, die ik overdag niet vaak op heb, maar wel altijd als ik uit bed kom.
  • Nachtcrème, twee soorten.
  • Een zilveren kettinkje met een ‘J’ eraan, die ik voor mijn vijfentwintigste verjaardag in juli van mijn broer en zijn vriendin heb gekregen.
  • Die knalroze vlek (zie foto) is een restant van de confettibom, die mijn vriendin op diezelfde verjaardag in bed liet ontploffen. Het gaat nu niet meer van het kastje af, maar dat vind ik niet erg.
  • Een baby-plantje waarvan ik er kortgeleden een paar bij Things I Like, Things I Love heb gekocht en waar ik helemaal weg van ben.

Het nachtkastje heb ik trouwens op straat gevonden, zelf opgeknapt en wit geverfd. Ik heb er eigenlijk twee voor beiden kanten van het bed, maar het andere kastje staat in het toilet.

De ochtend begin ik het liefst met een ‘ochtend-thee’. Ik ben erg gevoelig voor dat soort theemarketing.

Waar slaap je het best?
Dat maakt niet zoveel uit. Ik ben niet zo’n moeilijke slaper. Als ik maar languit kan liggen.

Ben je een snurker of prater?
Ik was een snurker, maar dat is volgens mij over. Wel ben ik een knarser, daar moet ik misschien iets aan gaan doen.

Wat is de laatste droom die jij je kan herinneren?
Ik droomde laatst dat ik Pharrell ontmoette en dat hij me heel goed advies gaf over het artiestschap. Dat zijn fijne dromen. Tijdens het verbouwen van mijn studio heb ik veel praktische dromen gehad. Ik werkte dan in mijn slaap gewoon door en kwam tot nieuwe oplossingen.

Waar wil je nog graag over dromen?
Ik zou graag een heel nieuw album willen dromen. En dan in de ochtend meteen aan de slag in mijn studio.

roomed-nachtkastje-joesphine-zwaan

De Hello Kitty heb ik van mijn vriendin gekregen en ligt altijd ergens aan het hoofdeinde. We maken vaak grappen over haar alsof ze erbij is.

roomed-nachtkastje-josephine
roomed-nachtkastje

Over twee weken interviewen we weer een nieuwe dromer. Wij zijn erg benieuwd wiens nachtkastje jij nou graag zou willen zien. Laat het daarom weten in een reactie onder dit artikel!

Reageer op artikel:
Het nachtkastje van singer-songwriter Josephine Zwaan
Sluiten