Esmé Brinkman
Esmé Brinkman Interieur 14 februari 2016

Het nachtkastje van health & lifestyle coach Valentine

Een rubriek helemaal gewijd aan slaap? Dat klinkt slaapverwekkend.. maar is dat zo erg? Wij denken van niet. Slapen is misschien wel wat we het liefst doen. Geen mens kan zonder en als je het goed doet, dan doe je het elke dag, de héle dag. In deze rubriek laten we elke twee weken het nachtkastje van een inspirerend persoon zien en proberen we achter de slaapgewoonten en dagelijkse routines van de slapers te komen.

Deze keer vroegen wij Valentine Dekker, health en lifestyle coach, de sportkleren van het lijf en kwamen alles te weten over haar slaaprituelen en dromen. Valentine is 25 jaar en woont in een van de leukste wijken van Amsterdam, de Pijp. Ze heeft haar eigen bedrijfje, Vitalitien, waarmee ze haar cliënten helpt om hun doelen te bereiken. Of het nu gaat om afvallen zonder dieet of juist aan te komen in spiermassa, of personal training. Ze wordt – zoals de meeste vrouwen – gelukkig van chocolade, maar eigenlijk van eten in het algemeen. Ze houdt ervan om zelf in de keuken te staan, maar ze kan er ook erg genieten wanneer vrienden voor haar koken of van een etentje in een goed restaurant. Ben je benieuwd welke gezonden hapjes Valentine maakt? Haar eigen recepten deelt ze via haar Facebook pagina.

Ben je een ochtend- of avondmens?
Ik ben er in de laatste maanden achter gekomen dat ik echt een ochtendmens ben. Ik dacht eerst dat het aan de zomer lag, maar zelfs in de winter stap ik vrij gemakkelijk vroeg mijn bed uit. Bijna alle vijf de werkdagen gaat mijn wekker om 06:15. Dit is omdat ik dan personal training geef. Er zijn veel cliënten die graag voor hun werk willen trainen en tja.. dan is dit het tijdstip.

Wat is het eerste wat je doet als de wekker gaat?
Als mijn wekker gaat, kijk ik eerst hoe laat het is. Ik ben vaak door mijn diepe dromen in de veronderstelling dat ik óf de dag al heb beleefd en dus te laat ben, óf het pas twee uur ‘s nachts is. Maar vaak heeft mijn wekker gelijk en moet ik eruit. Ik haat snoozen! Snap dus echt niet dat je na de eerste keer wakker worden vervolgens heel diep in slaap valt, om daarna weer dat %#& geluid van je wekker te moeten horen en dan nog vermoeider op te staan dan dat je al was. En dan heb ik het over één keer snoozen, maar ik ken er meerdere mensen die drie tot zes keer met dit verschrikkelijke ritueel hun dag starten.

Heb je ochtendrituelen?
Ontbijten en trainen, dat vind ik echt heerlijk om m’n dag mee te starten. Of ik een intense bokstraining of een yogales volg, hangt af van mijn planning en gevoel hoe ik op sta die dag.

“De hele dag ontbijten? Oké!”

Hoe ziet jouw ontbijt eruit?
Ontbijt is echt mijn favoriete maaltijd van de dag. Ik zou de hele dag door kunnen ontbijten. Ik zou het echt het liefste doen, maar het is natuurlijk niet echt toepasbaar. Mijn ontbijt bestaat meestal uit een kommetje kwark met vers fruit en een granola die ik zelf maak. Van die homemade granola doe ik altijd veel te veel in mijn kommetje, omdat het zo lekker is..

Wat ligt er momenteel op jouw nachtkastje?
In mijn slaapkamer heb ik niet echt een nachtkastje, puur omdat het niet past. Wel staan er foto’s van vriendinnen en familie en buddha beeldjes die mijn vader voor mij meebracht van zijn reizen. Ik heb eigenlijk altijd een boek bij mij in bed, samen met de lippencreme van Elizabeth Arden. Die creme verdient een Nobelprijs!

Waar slaap je het best?
Ik slaap het best als ik op vakantie ben. Ik kom vaak op Ibiza en deze plek is echt rustgevend, wat veel mensen niet zouden verwachten. De sterrenhemel is daar prachtig en het liefst lig ik buiten op een matrasje naar boven te staren, totdat ik in slaap val.

Wat is de laatste droom die jij je kan herinneren?
Ik kan mij heel veel dromen herinneren. Vaak gaan mijn dromen over zaken die ik die dag heb meegemaakt of heb gezien. Ik kan het vaak helemaal uitstippelen: dit heb ik vandaag gezien en ik droomde erover omdat.. Enzovoort. Mijn dromen vertellen mij vaak ook hoe ik mij voel. Ik heb zo’n boek over de betekenissen van dromen en daar was ik op een gegeven moment echt verslaafd aan. Ik zocht dan elk aspect uit mijn dromen op, maar dat was best verwarrend én vermoeiend, dus ben ik er maar snel mee gestopt.

Waar wil je nog graag over dromen?
Waar zouden we allemaal wel niet over willen dromen? Dat ik aan het reizen ben? Op verschillende plekken het liefst, van Costa Rica tot Japan. En dan ook graag naar plekken waar ik heel lekker kan eten. De hele dag ontbijten? Oké!

Heb jij nog een suggestie voor ‘het nachtkastje van..’? Laat het ons weten!

Reageer op artikel:
Het nachtkastje van health & lifestyle coach Valentine
Sluiten