Een kijkje in het huis van interieurontwerper Sander van Eyck

Vroeger studeerde hij communicatie aan de Hogeschool in Utrecht; nu woont hij in het gebouw tegenover die school en doet hij heel andere dingen. Sander van Eyck is interieurontwerper en dat merk je direct als je zijn huis binnenloopt. Het interieur is een unieke mix van kunst en design en dat is dan ook precies waar Sander van houdt.

Het combineren van verschillende stijlen tot een uniek geheel is kenmerkend voor Sanders werk en daar is hij ijzersterk in. Dat zagen we al toen we Cocoon House bezochten, de plek waar hij samen met zijn compagnon Freerk werkt, en dat zien we hier in zijn huis in Utrecht weer.

Even voorstellen..
Sander van Eyck is interieurontwerper. Zo’n tien jaar geleden startte hij zijn eigen bedrijf Cocoon Living, maar hij ontdekte zijn liefde voor design al vele jaren eerder. Als klein jongetje deed hij thuis al veel van de styling. Zo richtte hij de tuin in en moest ook de slaapkamer van zijn moeder eraan geloven. Later, toen hij zijn eerste eigen huis kocht, knapte hij ook dat helemaal op voor zo min mogelijk budget en zijn liefde voor interieurontwerp bleef groeien.

Op een geven moment kwam Sander in aanraking met een projectontwikkelaar, die oude panden koopt, opknapt en weer verkoopt inclusief interieur. Je voelt ‘m al aankomen en inderdaad, Sander kon het interieurontwerp van die panden op zich nemen. Het werd een succes en toen ging het balletje pas echt rollen. Inmiddels ontwerpt Sander verschillende interieurs: van boerderijen tot stadswoningen en grachtenpanden. Een droombaan als je het ons vraagt!

Toen Sander dit huis in 2010 kocht, zag het er heel anders uit. Het bestond uit zeven kleine ruimtes en het plafond was verlaagd om de stookkosten te beperken. Dat veranderde Sander direct. Hij liet het plafond eruit halen zodat de oorspronkelijke boogvormige ramen weer zichtbaar werden. Ook kwam er een prachtig gegolfd plafond tevoorschijn, dat in eerste instantie terracotta oranje was; Sander maakte het donker.

Ooit zou er een afzuigkap in de keuken komen, maar eigenlijk vind ik dat zonde voor het beeld. Nu doe ik dus gewoon veel gerechten in de oven!

Sander wilde het loft-gevoel creëren, met behoud van karakteristieke details. Hij brak de muren door en maakte er zo een open ruimte van. De hele indeling gooide hij ook om. Zo zat de keuken eerst heel ergens anders en bracht hij de slaapkamer naar het midden van het huis.

De stoel in de badkamer is gemaakt door Sander Reijgers, een kunstenaar en ontwerper, die voornamelijk maatschappelijk botsende en conceptuele kunst maakt. Toen iemand als commentaar op zijn werk zei dat kunst aan een spijker hoort, kwam hij op het idee voor deze stoel. Elk gekleurde bolletje is namelijk een spijker, die meerdere malen in de verf is gedoopt. Té cool, toch? Binnenkort organiseert Cocoon House samen met hem een expositie.

Opvallend is dat de meeste boeken ‘verkeerd om’ in de kast staan. De reden? Sander houdt vooral van aardetinten en al die verschillende kleuren van boekenkaften pasten niet in zijn interieur. De kaften die je wél ziet, hebben de goede kleur.

Zo zorg je ervoor dat je televisie niet opvalt in je interieur.

Mensen vragen weleens hoe ik een boek uit mijn kast kan vinden. Maar alle boeken die er staan, heb ik toch al gelezen.

Één van onze favoriete items in de woonkamer is toch wel de stoel met koeienhuid, gemaakt door Roderick Vos voor Spectrum. Sander mixt graag nieuw en vintage design met elkaar en zorgt daarbij ook voor een combinatie van verschillende stijlen en texturen.

De barcart is Sanders persoonlijke favoriet. Die vond hij uiteraard ook ergens tweedehands.

De opvallende asbak kreeg Sander van zijn opa. De tafel ontwierp hij zelf.

Ook het zwart-witte tafeltje in de hal ontwierp Sander zelf. Als je het blad optilt komt er als verrassing een rode inhoud tevoorschijn!

Het gaat om het totaalplaatje, maar kwaliteit is het aller belangrijkste.

Sander is natuurlijk constant bezig met interieur projecten en het komt dan ook weleens voor dat hij bepaalde spullen voor een project kocht, die uiteindelijk in zijn eigen huis belanden, omdat het daar beter past. Andersom gebeurt het overigens ook.

De tuin is eigenlijk het hele jaar door groen. Dat komt doordat de grond vrij vochtig is en de bamboe het daardoor super goed doet!

MEER LEZEN
Ben je, net als Sander, dol op vintage design? Check dan even onze tips voor het opknappen van vintage meubels en neem ook een kijkje in Cocoon House, waar Sander uiteraard ook het design deed (en wij heel wat inspiratie opdeden).

Fotografie door Iris Duvekot voor Roomed