Het grachtenpand van kunstverzamelaar en galerie eigenaar Mare

Als eigenaresse van een galerie is Mare natuurlijk een echte kunstverzamelaar en dat zie je ook direct terug in haar interieur. Er is geen muur in haar huis waar geen kunstwerk aan hangt en ook de meubels zijn een verzameling van vintage en antiek. Mare Bohlander, oprichter van ART District, woont nu zo’n tien jaar in een grachtenpand middenin het centrum van Amsterdam. Het huis stamt uit uit 1670, maar het enige originele is nog het plafond.

Toen Mare het appartement voor het eerst zag, waren de muren zonnebloem-geel, de vloer oranje en de schouw kapot. Daar kon ze wel doorheen kijken en ze werd meteen enthousiast over de gekke oude bouwtrap. Wij bezochten dit huis met de vele kunstwerken, bijzondere indeling en eclectisch interieur.

marebohlander_irisduvekot_14okt-2016_0186
kunstverzamelaar

Even wat info..
Mare werkte eerst als sales manager. Toen zij dertien jaar geleden stopte met die baan was dat voor haar het punt waarop ze besloot iets te gaan doen wat ze echt leuk vindt: kunst verzamelen. Ze begon in het klein met een advertentie ‘kunstenaars gezocht’ op Marktplaats. Toen dat groeide besloot ze een pop-up galerie voor schilderkunst, fotografie en beeldkunst te starten bij Villa Arena. Zo ontstond ART District, een galerie met betaalbare kunst voor iedereen.

Sinds de Affordable Art Fair is betaalbare kunst meer geaccepteerd. Jaren terug was dat echt nog niet zo.

Een tijdje had Mare er een tweede galerie bij, op de Westerstraat. Nu begon het bij Mare weer te kriebelen en is ze druk bezig met het openen van haar nieuwe galerie in het centrum van Amsterdam, Joseph & James. Daarmee gaat ze zich volledig op fotografie richten. De foto’s komen in gelimiteerde oplage en meerdere formaten zodat het betaalbaarder wordt. De foto’s zullen vanaf 85 euro tot 2500 euro te koop zijn en hebben allemaal iets met Hollandse kunst te maken.

marebohlander_irisduvekot_14okt-2016_0106
marebohlander_irisduvekot_14okt-2016_0215

Mare houdt niet echt van één stijl, maar vindt juist die gekke mix heel leuk. Haar interieur is dan ook het best te omschrijven als eclectisch. Behalve de grote meubels, zoals de tafel en bank, is eigenlijk alles vintage of antiek. Veel spullen komen van buitenlandse reizen, speurwerk op internet en veilingen.

Ik kies meestal niet voor de makkelijke weg. Daar vind ik niks aan.

De kunst in Mare’s huis heeft vaak eerst in haar galerie gehangen. ‘Soms wil ik iets eigenlijk helmaal niet verkopen. Dan zeg ik weleens tegen klanten dat het al verkocht is om het vervolgens in mijn eigen huis op te hangen.’ Echt vaak wisselt de kunst in haar huis niet, omdat Mare zich er toch aan gaat hechten.

marebohlander_irisduvekot_14okt-2016_0103

Street artist Rodrigo Izolag uit Brazilie maakte het kunstwerk dat hier rechts hangt. Het is een portret van zijn ouders in de jaren ’70.

Het schilderij links is van Soontorn, een kunstenaar uit Bangkok, die op 38-jarige leeftijd plots overleed. Een ander kunstwerk van hem hangt boven de bank in ‘de stijlkamer’. Beide werken doet Mare nooit meer weg, zoals je ongetwijfeld begrijpt.

roomed-hond
marebohlander_irisduvekot_14okt-2016_0132
marebohlander_irisduvekot_14okt-2016_0149

In de gallery wall spotten we een paar opvallende werken, zoals het portret van Madonna. De foto werd gemaakt toen Madonna als 19-jarige danseres geld nodig had en nog niet beroemd was. Zij reageerde toen op een advertentie in de krant ‘naaktmodellen gezocht’. Bovenstaande foto was onderdeel van die serie naaktportretten waar Mare zes jaar terug een expositie van hield in haar vorige galerie.

Verder in de gallery wall hangt werk van Pipsquake, een begrip in Amsterdam. Zij maken veel muurschilderingen, waaronder de buitengevel van het Student Hotel in Amsterdam. Mare heeft inmiddels al een hele verzameling van deze kleine paneeltjes.

marebohlander_irisduvekot_14okt-2016_0234
marebohlander_irisduvekot_14okt-2016_0133

Eigenlijk zit Mare altijd boven. Haar favoriete plek is aan de keukenbar bij het raam met uitzicht over de grachten. Vooral ‘s avonds is dat uitzicht mooi met de lichtjes van de bruggen.

marebohlander_irisduvekot_14okt-2016_0155

Ik houd wel van een beetje gekke dingen

marebohlander_irisduvekot_14okt-2016_0178
marebohlander_irisduvekot_14okt-2016_0191
marebohlander_irisduvekot_14okt-2016_0181

In het begin stond het bankstel beneden, maar daar bleek het een stuk kouder te zijn en vanwege het hoge plafond was op de een of andere manier een minder fijne plek om te zitten. Vroeger was dit deel van het huis in gebruik als stijlkamer en dat is het nu eigenlijk ook!

Tip: zo zorg je ervoor dat een ruimte met hoog plafond toch knus aanvoelt.

marebohlander_irisduvekot_14okt-2016_0018
marebohlander_irisduvekot_14okt-2016_0022

Een paar keer per jaar reist Mare om op zoek te gaan naar nieuwe kunstenaars en om contact te onderhouden met kunstenaars waar ze al mee samenwerkt. In haar galerie hangt veel kunst van Nederlandse makers, maar ook van kunstenaars uit Bangkok, Brazilië, Engeland, Indonesië en andere plaatsen. Alle uitgelichte werken in Mare’s huis komen overigens uit de collectie van ART District.

marebohlander_irisduvekot_14okt-2016_0001
roomed-mare

Gelijk met ons kwamen ook de twee foto’s van Olivier Jeanne Rose binnen. Deze Parijse fotograaf maakte stillevens over de vergankelijkheid van dingen. Dit werk is te koop bij ART District en binnenkort ook bij Joseph & James.

marebohlander_irisduvekot_14okt-2016_0004
marebohlander_irisduvekot_14okt-2016_0029
marebohlander_irisduvekot_14okt-2016_0042
marebohlander_irisduvekot_14okt-2016_0083

MEER LEZEN
Ben je geïnspireerd door dit grachtenpand en wil je nu ook op zoek naar betaalbare kunst? Je kunt uiteraard terecht bij Mare’s galerie ART District – en binnenkort Joseph & James. Daarnaast zetten wij ook nog een aantal webshops voor betaalbare kunst op een rijtje.

Fotografie door Iris Duvekot voor Roomed.

Reageer op artikel:
Het grachtenpand van kunstverzamelaar en galerie eigenaar Mare
Sluiten