Het eerste 3D-geprinte kantoor in Dubai: lekker goedkoop en snel in elkaar

In de architectuur zien we steeds vaker dat er gewerkt wordt met 3D-printers en toch staan we steeds weer versteld van deze verfijnde techniek. Waar er eerst voornamelijk kleine accessoires werden geprint, zoals dit bloemenvaasje, zien we tegenwoordig steeds vaker dat er een compleet huis uit de printer komt rollen. En hoewel het EU gebouw in Amsterdam al behoorlijk vooruitstrevend was met een geprinte voorpui, van een compleet geprint kantoor kwam het nog niet. Tot nu, want dit kantoor in Dubai is de allereerste!

Architectenbureau Gensler ontwierp dit kantoor in Dubai in opdracht van Museum Of The Future, een museum met meer bijzondere bijgebouwen.

Naast dat het kantoor er echt te gek uitziet, was het financieel ook nog eens heel aantrekkelijk. Het kantoor is in zijn geheel geprint in China en daarna verscheept naar Dubai en is gemaakt van een speciale mix waar onder andere beton in verwerkt zit. Na vele berekeningen blijkt dat de kosten van dit fantastische kantoor ongeveer 30% lager liggen dan wanneer het kantoor from scratch gebouwd zou worden. Daarnaast was er minder man nodig om het geheel in elkaar te zetten, wat ook de kosten flink heeft gedrukt.

Het was voor Gensler de eerste keer dat zij een compleet gebouw ontwierpen en maakten met de 3D printer, maar ze zijn er van overtuigd dat dit een goede ‘test’ was voor het kantoor om de mogelijkheden van zo’n printer te ontdekken. Wie weet openen ze binnenkort een fabriek?

Bekijk ook: Het eerste 3D-geprinte stadsbankje van Amsterdam

www.curbed.com

Reageer op artikel:
Het eerste 3D-geprinte kantoor in Dubai: lekker goedkoop en snel in elkaar
Sluiten