Renée Leeuw
Renée Leeuw Wooninspiratie 20 aug 2016

Hét bewijs dat je stijlvol en klein wonen kunt combineren

We schrijven regelmatig over klein wonen en de Tiny House Movement. Deze trend om onafhankelijk en met weinig bezit te wonen ontstond in Amerika en is inmiddels ook in Nederland populair. Toch blijven we ons verbazen over de gave ontwerpen van kleine huisjes en ook nu kwamen we weer een verrassend mooi exemplaar tegen. Het huisje is gebouwd door David, die met zijn bedrijf New Frontier nu het hele web over gaat. Wij snappen wel waarom. Hij weet klein wonen namelijk te combineren met stijl – een goede stijl als je het ons vraagt.

Het huisje staat op wielen en heeft een woonoppervlak van minder dan 23 vierkante meter. Je begrijpt wel dat je in zo’n klein huisje slim moet omgaan met de ruimte. Wij waren wel benieuwd hoe David tot dit ontwerp kwam en stelden hem een aantal vragen over zijn tiny houses.

Maar eerst even terug naar het begin: waarom startte David met de bouw van zulke kleine huisjes?
Net als vele Tiny House Movers heeft David grote interesse in duurzaam en onafhankelijk leven. Hij wilde vooral financiële onafhankelijkheid, een schuldenvrij bestaan en zelfvoorzienend leven. Een bepaalde teleurstellende gebeurtenis in het leven van David bracht hem tot een zelfstudie van anderhalf jaar. Hij begon met mediteren en las veel zelfhulpboeken. Hier haalde hij veel voldoening uit en toen hij in aanraking kwam met de Tiny House Movement werd hij hier direct enthousiast over.

Slim design
Een paneel aan de voorkant van het huis is uit te klappen tot terras. Hier is ook goed nagedacht over het design. De wand is vanbinnen bekleed met houten latten, die weer perfect zijn als terrasvloer.

Door twee grote ramen tegenover elkaar te plaatsen, kun je door het huisje heen kijken en krijg je vanbinnen genoeg licht. Ook dat is een slimme truc, want klein wonen wordt een stuk aangenamer in een goed verlichte ruimte. Hierdoor lijkt het huisje bovendien een stuk ruimer en heb je ook het besef dat je echt in de natuur leeft – tenzij je het huisje in de stad zet natuurlijk, maar dat lijkt ons niet zo aannemelijk.

Maar het meest slimme aan dit huis is toch wel de trap. Als je de trap uitschuift komt er een heel pakketje tevoorschijn, dat weer uit te klappen is tot tafelset!

Materiaal: stijlvol en low-budget
Waar mogelijk is gekozen voor low-budget materiaal, maar wel met een stijlvolle look. Zo koos David voor metrotegels als achterwand in de keuken. Deze tegels zijn goed betaalbaar, maar geven wel een coole look aan de keuken. Verder koos hij voor onder andere steigerhout als wandbekleding en creëerde daar ook extra opbergruimte mee, ook in de hoogte, want elke plek moet slim benut worden.

David koos qua verlichting voor string lights en hing die kriskras over het plafond. Een low-budget en sfeervolle manier van verlichten!

Genoeg opbergruimte
David gebruikt houten kratten als opbergers en plaatste de keuken op een plateau met daaronder nog meer opbergruimte.

Hij koos ervoor om het bed in de hoogte te bouwen zodat er onder de slaaploft ruimte is voor de badkamer en het toilet. In de badkamer is zelfs ruimte voor een heuse wasmachine!

Tiny homes alone cannot make us happy, but they allow us time and energy to focus on the thing that do make us happy.

Advies voor iedereen die in een tiny house wil wonen
Downsizen is een uitdaging. Je moet eerlijk tegen jezelf zijn en het kan een emotioneel proces zijn. David raad aan om te beginnen met mediteren: tien minuten, elke dag. Maak ‘s ochtends en ‘s avonds vijf minuten vrij om op te schrijven wat je hebt gedaan of wat er in je hoofd opkomt. Schrijf ook op wat je denkt te bereiken met je nieuwe leven in een tiny house. Wat verwacht je ervan en hoe zal het je leven gaan verbeteren? Door op te schrijven, maak je het overzichtelijk voor jezelf en kom je er eerder achter of het ook echt iets is voor jou.

Tip van ons voor iedereen die gaat klein wonen en moet downsizen. Volg de opruim methode van Marie Kondo en organiseer een garage sale om overbodige spullen te verkopen.

Wil je precies zo’n huisje? Check David’s website voor de mogelijkheden en tarieven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hét bewijs dat je stijlvol en klein wonen kunt combineren
Sluiten