Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Diy 26 nov 2020

Herfst DIY: beschilder je gedroogde herfstbladeren eens met witte verf

Het wordt weer tijd voor een lange boswandeling. Nu de meeste bomen alle bladeren hebben laten vallen, is het dé tijd voor deze fantastisch leuke do it yourself. Dus trek een warme jas aan, neem een canvas tas mee, en verzamel de mooiste bladeren die je kunt vinden.

Wat ons betreft is deze DIY dé manier om het najaar naar binnen te halen. We kunnen zelf echt genieten van de warme herfstkleuren in huis – al mag die kou het liefste wél buiten blijven.

Het enige wat je voor deze DIY nodig hebt:

  • Herfstbladeren in alle kleuren, vormen en maten
  • Een (bloemen)pers
  • Kranten of vloeipapier
  • Witte verf
  • Dun penseel

Oh ja, en flink wat geduld. De bladeren die je nu verzamelt, kan je pas over ongeveer vier weken beschilderen. Maar hé, dat maakt het toch eigenlijk alleen maar leuker?

Zo maak je jouw eigen unieke herfstbladeren

Leg alle bladeren die je in het bos hebt verzameld los van elkaar. Check of de bladeren geen oneffenheden of lelijke plekjes hebben: als de bladeren gedroogd zijn, ga je die namelijk extra zien. Dep alle bladeren droog met een velletje keukenrol, en leg ze los van elkaar in een bloemenpers. Draai de bloemenpers goed strak aan.

Om de bladeren écht goed droog te laten worden, laat je ze nu 4 weken rusten. Check wel af en toe even of de bloemenpers nog strak genoeg zit. Zo niet, draai de schroeven dan wat aan.

Na 4 weken

Na ongeveer een maand kan je de bladeren voorzichtig uit de bloemenpers halen. Wees op je hoede, want de bladeren zijn een stuk fragieler geworden en ze breken wat sneller.

Gebruik de witte verf en een dun penseel om mooie vormen, figuren en lijnen op de bladeren te schilderen. Je kunt de nerven van de bladeren aanhouden, maar je kunt ook allerlei andere creaties maken.

Laat de verf goed drogen voordat je verder iets met je creaties doet. Maak van de gedroogde bladeren bijvoorbeeld een toffe slinger, of verwerk ze in een kerstkrans met gedroogde bloemen. Of lijst ze in, de bladeren zijn immers plat dus dat kan ook heel goed.

Vervang de verf door een stift

Ben je niet zo gek op werken met verf? Dan kan je de witte verf en het penseel ook vervangen door een witte stift. Zorg er wel voor dat de stift erg goed dekkend is. Ook enorm leuk om met kleine kinderen te doen. Kijk bijvoorbeeld eens of je bladeren om kunt toveren tot dieren (of monsters!) zoals in de afbeelding hieronder.

Meer DIY’s waar je blij van wordt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Herfst DIY: beschilder je gedroogde herfstbladeren eens met witte verf
Sluiten